Antena 3 CNN Externe Tatăl lui Roman Protasevici reacționează după apariția filmului în care disidentul, cu fața umflată și învinețită, mărturisește că a organizat protestele din Belarus

Tatăl lui Roman Protasevici reacționează după apariția filmului în care disidentul, cu fața umflată și învinețită, mărturisește că a organizat protestele din Belarus

Dmitri Protasevici, tatăl disidentului Roman Protasevici, a reacționat după apariția imaginilor în care fiul său mărturisea că a organizat protestele anti-regim din Belarus.

Tatăl lui Roman Protasevici reacționează după apariția filmului în care disidentul, cu fața umflată și învinețită, mărturisește că a organizat protestele din Belarus
de Adrian Iclozan    |    25 Mai 2021   •   10:00

Confesiunea video care durează mai puțin de 30 de secunde a fost difuzată luni de autoritățile din Belarus.

Dmitri Protasevici (foto următoare) a urmărit imaginile din Polonia, unde locuiește în prezent.

El susține că fiul său a făcut mărturisirea sub constrângere.

"Cred că a fost forțat. Acestea nu sunt cuvintele lui, nu este intonația lui. Este foarte reținut și se poate observa că este neliniștit. Foarte probabil, i-a fost spart nasul, pentru că forma i s-a schimbat și este multă pudră pe el, toată partea stângă a feței lui este dată cu pudră și e ceva unsuros pe partea stângă", a spus Dmitri Protasevici după ce a văzut secvența în care apare fiul său.

Tatăl disidentului mai arată că pachetul de țigări care apare la un moment dat în dreapta cadrului nu are marca pe care o cumpără de obicei fiul său.

"Mă numesc Roman Protasevici. Am fost reținut ieri de poliția din Belarus. Mă aflu în circa de poliție nr. 1. Pot spune că nu am nicio problemă de sănătate cu inima sau cu alte organe. Sunt tratat cu respect și potrivit legii. În prezent, cooperez cu poliția și mărturisesc că am organizat protestele masive din Minsk", spune tânărul de 26 de ani.

Roman Protasevici a fost arestat duminică, la Minsk. Un MiG 29, acționând la ordinul direct al președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, a forțat zborul Ryanair Atena - Vilnius, la bordul căruia se aflau Protasevici și prietena sa, Sofia Sapega, să aterizeze la Minsk.

Pretextul invocat a fost o amenințare cu bombă, care s-a dovedit falsă. Avionul a decolat spre Vilnius câteva ore mai târziu, fără șase dintre pasageri, între care Protasevici și Sapega.

Se speculează că ceilalți pasageri absenți sunt membri ai serviciilor belaruse de securitate.

Pentru activitatea desfășurată pe canalele Nexta și Nexta Live de pe Telegarm, regimul lui Lukașenko l-a pus pe Roman Protasevici pe lista celor căutați pentru terorism, infracțiune pedepsită cu moartea.

Protasevici este acuzat și pentru provocarea de tulburări și incitare la ură socială, pentru care este pasibil de 12, respectiv 15 ani de închisoare.

Uniunea Europeană interzice avioanelor din Belarus să folosească spațiul aerian și aeroporturile statelor membre

Liderii Uniunii Europene au interzis, luni, avioanelor din Belarus să folosească spațiul aerian și aeroporturile statelor din blocul comunitar, în replică la deturnarea ordonată duminică de regimul lui Lukașenko.

Liderii UE au condamnat reținerea disidentului și mai multe state i-au convocat pe ambasadorii din Belarus pentru note de protest.

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, a salutat noile sancțiuni dispuse de UE la adresa Republicii Belarus și a cerut responsabililor din Washington "avanseze opțiunile corespunzătoare pentru tragerea la răspundere a celor vinovați, în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană, alți aliați și parteneri și organizațiile internaționale".

"Acest incident scandalos și înregistrarea în care dl Protasevici pare să facă mărturisiri sub constrângere reprezintă un atac rușinos asupra disidentului politic și asupra libertății presei", a spus Biden.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close