Antena 3 CNN Externe Cum arată pe dinăuntru o dronă militară rusească ORLAN. Surpriza ucrainenilor, după ce au demontat aparatul

Cum arată pe dinăuntru o dronă militară rusească ORLAN. Surpriza ucrainenilor, după ce au demontat aparatul

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 09:16 22 Iul 2022 Modificat la 09:23 22 Iul 2022
Orlan 10 - 1
Sursa foto: CNN

Maxim nu este numele său, ci un pseudonim ales pentru a-i proteja identitatea.

Jurnaliștii CNN sunt primii cărora Kievul le arată cum tehnologia vestică este folosită de ruși pentru a ucide soldați ucraineni.

Drona conține un circuit care poate identifica telefoanele mobile și care se poate dovedi chiar mai periculos decât camera de luat vederi a aparatului fără pilot.

Dispozitivul de urmărit telefoane este realizat în SUA, potrivit ofițerului ucrainean.

Motorul dronei este fabricat în Japonia. Iar modulul de imagini prin termoviziune al camerei este construit în Franța, după ce Rusia a început invazia, susține ofițerul ucrainean de informații. 

"Astfel de drone sunt o teroare pe câmpul de luptă și revoluționează felul în care se duc ostilitățile. Însă lupta pentru controlul componentelor din aceste dispozitive este la fel de importantă precum nevoia de aprovizionare cu noi rachete și piese de artilerie", relatează corespondentul CNN Nic Robertson.

Durează 3-4 minute între descoperirea țintei cu drone și bombardarea ei

Pe linia frontului, soldații ucraineni se tem de dronele ruse și salută ceea ce ei numesc "loviturile de succes", care reușesc să doboare aceste aparate.

Serviciile de informații ale Kievului susțin că puternicele camere de pe drone, cu capabilități de filmare în infraroșu pe baza căldurii potențialelor ținte și dotate cu dispozitive de urmărire a telefoanelor mobile, facilitează uciderea soldaților ucraineni de către armata rusă.

"Durează 3-4 minute între momentul în care o dronă identifică o țintă ucraineană și momentul în care ținta este atacată de armata rusă", spune analistul militar Samuel Crany.

Așadar, lentile franțuzești, un motor japonez, componente GSM fabricate în SUA. Ce alte state mai furnizează materiale pentru dronele rusești?

Ofițerul ucrainean Maxim spune că lista este lungă. Pe ea figurază Austria, Germania, Taiwan și Olanda.

Rușii au o istorie îndelungată în evitarea efectelor sancțiunilor

Misiunea lui Maxim este ca, pe baza numerelor de serie, să depisteze cine a realizat componentele și să îi sesizeze pe aliați să oprească Rusia să mai acceseze astfel de piese vitale.

Oprirea fluxului de tehnologie către inamic nu va fi însă o misiune ușoară.

Rusia ar putea avea deja stocuri uriașe și are, cu siguranță, o îndelungată istorie în a evita controlul.

"FBI monitorizează încă din 2014 rețelele de aprovizionare rusești și încearcă să le închidă. Dacă (rușii) pot încerca în continuare să evite restricțiile, asta e o problemă reală, deoarece adesea aceste componente sunt cumpărate de companii care au dreptul să facă acest lucru", spune Samuel Crany.

"Faptul că oficialii serviciilor ucrainene de informații își exprimă public frustrarea în legătură cu tehnologia aliată ajunsă în mâinile Rusiei arată cât de letale și de hotărâtoare au devenit dronele rusești", conchide corespondentul CNN Nic Robertson.

×
x close