Antena 3 CNN Externe După zeci de ani de dezbateri, UE are un sistem unificat de patentare

După zeci de ani de dezbateri, UE are un sistem unificat de patentare

După zeci de ani de dezbateri, UE are un sistem unificat de patentare
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de N.B.    |    12 Dec 2012   •   10:40

Uniunea Europeană a reușit să semneze un acord pentru unificarea sistemului de brevetare din cadrul a 25 de state membre, încheind dezbateri care durează de mai multe decenii, informează Wall Street Journal.

Măsura are ca scop să sporească inovația și competitivitatea în cadrul UE și reduce procesul anevoios pe care inventatorii îl aveau de parcurs pentru a-și breveta invențiile în mai multe state europene, reducând și costurile pentru acesta la cote similare celor din Statele Unite sau Japonia.

Noul sistem de patentare, votat cu o majoritate covârșitoare în Parlamentul European, , va intra în vigoare din 2014, când va fi înființat un tribunal specializat la Paris, și alte curți specializate la Munchen și Londra.

De la intrarea în vigoare a măsurii votate în PE, inventatorii vor putea aplica la Oficiul European pentru Patente pentru a își proteja invenția în toate cele 25 de state, fără să fie obligați să treacă prin procesul de validare în fiecare țară, ca până acum, un proces lung și costisitor.

De asemenea, tribunalul specializat de la Paris va fi singurul for decizional în care sa va putea ataca sau apăra un brevet tehnologic în Uniunea Europeană, eliminându-se varianta proceselor separate în țări diferite, cu rezultate la fel de diferite.

”Noul sistem va stimula cercetarea, dezvoltaera și investițiile în inovare, ajutând la creștere în Uniunea Europeană”, au declarat reprezentanții Comisiei Europene.

În ultimii ani, Uniunea Europeană a pierdut mult teren în fața Japoniei și Statelor Unite în ceea ce privește brevetarea noilor tehnologii, în special din cauza costurilor foarte ridicate. Acordul semnat de statele  UE va reduce aceste costuri de la peste 36.000 de euro, la aproximativ 5.000 de euro pentru o singură aplicație. În SUA sau Japonia, acest proces costă undeva în jur de 2.000 de euro.

Noul acord se aplică în toate statele membre ale Uniunii, cu excepția Italiei și Spaniei. Cele două țări au refuzat să participe la acord din cauza deciziei de a limita limbile acceptate la franceză, engleză și germană.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close