Economistul Ziad Bahaa Eldin va fi numit premier în Egipt

de M.T.    |    08 Iul 2013   •   09:14
Economistul Ziad Bahaa Eldin va fi numit premier în Egipt

Economistul Ziad Bahaa Eldin are cele mai mari şanse a fi numit premier în Egipt, în timp ce Mohamed ElBaradei va fi vicepreşedinte, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei interimare, potrivit AFP, citată de Mediafax.

„Ziad Bahaa Eldin va fi probabil numit premier şi Mohamed ElBaradei vicepreşedinte", a declarat Ahmad al-Muslimani, purtător de cuvânt al preşedinţiei, pentru postul privat de televiziune ONTV.

Preşedintele interimar Adly Mansour "înclină în favoarea nominalizărilor lui Bahaa Eldin şi ElBaradei", a adăugat el pentru AFP, afirmând că o decizie finală este aşteptată luni.

Ziad Bahaa Eldin este un tehnocrat de centru-stânga care a condus mai multe instituţii economice egiptene, însă nominalizarea sa a fost respinsă de şeful partidului salafist al-Nour, din cauza "afilierii" acestuia la Frontul Salvării Naţionale.

„Nu avem o obiecţie personală faţă de Bahaa Eldin, care este o figură economică importantă, noi respingem candidatura lui deoarece face parte din Frontul Salvării Naţionale", a explicat Yunis Makhyoun pentru postul de televiziune Al-Arabiya.

Bahaa Eldin, în vârstă de 48 de ani, un avocat de formare, a condus mai multe instituţii însărcinate cu investiţii străine sau supravegherea pieţelor, apoi a făcut parte din consiliul de administraţie al băncii centrale.

El a intrat în politică după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, la începutul lui 2011, ca unul dintre liderii unei formaţiuni laice de centru-stânga, Partidul Social-Democrat egiptean, şi a fost ales deputat de Assiut (sud) la sfârşitul lui 2011.

El este fiul unui scriitor şi intelectual egiptean renumit, Ahmad Bahaa Eldin.

x close