Antena 3 CNN Externe Ecuador susţine că soarta lui Edward Snowden este acum în mâinile Rusiei

Ecuador susţine că soarta lui Edward Snowden este acum în mâinile Rusiei

Ecuador susţine că soarta lui Edward Snowden este acum în mâinile Rusiei
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
30 Iun 2013   •   13:48
Preşedintele Ecuadorului Rafael Correa a declarat sâmbătă că "soluţia" transferării fugarului american Edward Snowden, blocat la Moscova după ce a cerut azil politic autorităţilor de la Quito, se află "în mâna autorităţilor ruse", relatează AFP, conform Mediafax.
"În vederea examinării acestei cereri de azil, el trebuie să se afle pe teritoriul ecuadorian. Pentru moment, soluţia, destinaţia lui Snowden, se află în mâna autorităţilor ruse", a declarat Correa într-un interviu pentru postul ecuadorian de televiziune Oromar.
Autorul unor dezvăluiri considerate "explozive" despre programe americane de supraveghere a comunicaţiilor, Snowden este blocat de o săptămână în zona de tranzit pe un aeroport din Moscova, după ce a venit de la Hong Kong şi după ce paşaportul i-a fost anulat de către Statele Unite, care cer extrădarea sa pentru spionaj.
Fostul colaborator al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) a solicitat, din capitala rusă, azil politic în Ecuador, o ţară care i-a acordat azil, în urmă cu un an, în ambasada din Londra, fondatorului site-ului WikiLeaks Julian Assange, considerat o altă "oaie neagră" de către Washington, după ce acesta a divulgat sute de mii de telegrame americane confidenţiale.
"Nu am căutat această situaţie.Snowden se află în contact cu Assange, care i-a recomandat să ceară azil politic Ecuadorului", a continuat Correa, un lider socialist ce întreţine relaţii tensionate cu Casa Albă.
"Dacă ajunge pe teritoriul ecuadorian, vom soluţiona cererea sa, aşa cum am procedat şi în cazul lui Assange", a adăugat preşedintele ecuadorian, subliniind că "în acest caz, se va cere opinia Statelor Unite".
Anterior, Correa a dezvăluit sâmbătă că vicepreşedintele american Joe Biden l-a contactat telefonic, cu o zi înainte, cu scopul de a pleda în favoarea extrădării în Statele Unite a tânărului informatician american, în vârstă de 30 de ani.
 

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close