Antena 3 CNN Externe Egipt. Armata a anunţat dizolvarea Parlamentului şi suspendarea Constituţiei

Egipt. Armata a anunţat dizolvarea Parlamentului şi suspendarea Constituţiei

Egipt. Armata a anunţat dizolvarea Parlamentului şi suspendarea Constituţiei
Sursa foto: Foto: Mediafax
13 Feb 2011   •   16:22

Armata egipteană, care a preluat puterea în urma demisiei preşedintelui Hosni Mubarak, a anunţat, duminică, dizolvarea celor două Camere ale Parlamentului şi suspendarea Constituţiei, potrivit AFP.

Mai mult decât atât, reprezentanţii forţelor militare au mai precizat că perioada de tranziţie politică se va întinde o perioadă de şase luni, urmând a se forma o comisie pentru amendarea Constituţiei, conform unui comunicat citit duminică la televiziunea de stat.

Consiliul suprem al Forţelor armate a mai anunţat intr-un comunicat  "dizolvarea Adunării Poporului şi a Shura", "suspendarea Constituţiei" şi crearea unei comisii pentru amendarea legii fundamentale şi organizarea unui referendum pe tema acestor schimbări. De asemenea, o instanţă formată din aproximativ 20 de generali, "va prelua conducerea afacerilor ţării provizoiu, pentru şase luni, sau până la finalul alegerilor legislative şi pentru preşedinţia Republicii".

Vicepreşedintele Omar Suleiman a anunţat, vineri, ora 18:10, în cadrul unei intervenţii televizate, că Hosni Mubarak a renunţat la preşedinţia Egiptului. Suleiman a mai spus că Mubarak a transmis responsabilitatea conducerii ţării Consiliului Superior al Armatei. Piaţa Tahrir este „în extaz”, imaginile arată mulţimile de oameni care se bucură şi flutură steaguri, potrivit BBC.

Declaraţia vicepreşedintelui Omar Suleiman: „În numele lui Dumnezeu cel milostiv, cetăţeni, în aceste momente foarte dificile prin care trece Egiptul, preşedintele Mubarak a decis să părăseasca puterea şi a numit un înalt oficial al armatei să preia conducerea. Fie ca Dumnezeu să ne ajute!”

Demisia lui Mubarak, care s-a aflat la cârma Egiptului timp de 30 de ani, survine după 18 zile de proteste în toată ţara. Sute de mii de oameni sărbătoresc acum în Piaţa Tahrir.

Viaţa a revenit la normal în "capitala protestelor"

Circulaţia a fost reluată duminică dimineaţă în piaţa Tahrir din Cairo, epicentrul protestelor care au dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, însă câteva sute de manifestanţi rămân în continuare acolo.
  
Circulaţia a fost reluată în piaţă, cu excepţia unei părţi în care câteva sute de manifestanţi erau în continuare prezenţi.
  
Manifestaţiile care s-au desfăşurat timp de 18 zile în această piaţă au paralizat centrul capitalei egiptene.
  
Majoritatea protestatarilor au părăsit locul după demisia lui Mubarak vineri, dar mai multe persoane dormeau în continuare pe pământ, acoperite cu pături, sau în corturi instalate în piaţă.

×
Subiecte în articol: Egipt armata Hosni Mubarak
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close