Antena 3 CNN Externe Egipt. Biroul executiv al partidului lui Hosni Mubarak a demisionat

Egipt. Biroul executiv al partidului lui Hosni Mubarak a demisionat

Egipt. Biroul executiv al partidului lui Hosni Mubarak a demisionat
Sursa foto: Foto: AP/Mediafax
05 Feb 2011   •   10:27

Zeci de mii de manifestanţi încercau, sâmbătă, să împiedice tancurile armatei mobilizate în piaţa Tahrir din Cairo să părăsească acest loc simbolic al mişcării de contestare a regimului lui Hosni Mubarak, de teama producerii unr noi violenţe, relatează AFP. Bilanţul victimelor a trecut de 300 de morţi şi 5.000 de răniţi.

URMĂRIŢI IMAGINI ÎN DIRECT CU PROTESTELE DIN EGIPT

UPDATE 18:30.
Biroul executiv al partidului aflat la putere în Egipt, Partidul Naţional Democrat (PND) al preşedintelui Hosni Mubarak, a demisionat sâmbătă, a anunţat televiziunea publică egipteană, citată de AFP.
   
"Membrii comitetului executiv au demisionat din funcţie. Acesta a decis să îl numească pe Hossam Badrawi secretar general al partidului", anunţă postul de televiziune.
   
Badrawi, cunoscut pentru că a avut relaţii bune cu opoziţia egipteană, a fost numit preşedinte al comitetului politic al PND, o funcţie ocupată până în prezent de Gamal Mubarak, fiul preşedintelui Hosni Mubarak, a precizat sursa citată.

UPDATE 16:20. Vicepreşedintele egiptean şi lideri militari de rang înalt analizează ipotezele limitării autorităţii preşedintelui egiptean şi posibila lui evacuare din palatul prezidenţial de la Cairo dar fără ca acesta să renunţe imediat la preşedinţie, relatează New York Times, în ediţia electronică.

UPDATE 15:50.
Guvernul egiptean a acceptat negocierile cu opoziţia în cea de-a 12-a zi de proteste. Potrivit agenţiilor internaţionale de presă, una dintre variantele discutate ar fi chiar demisia lui Mubarak. Situaţia rămâne însă extrem de tensionată, mai ales la Cairo, unde în continuare, sunt zeci de mii de demonstranţi în Piaţa Tahrir.

 


UPDATE 13:00
. Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, s-a întâlnit sâmbătă cu miniştrii noului său Guvern, a anunţat agenţia oficială Mena, în timp ce revolta populară care cere plecarea sa de la putere a intrat în cea de-a 12-a zi, relatează AFP.
   
Aceasta este prima reuniune a preşedintelui cu noii miniştri, de la demiterea fostului Guvern, săptămâna trecută, o măsură destinată calmării situaţiei generate de proteste.
   
Mubarak s-a întâlnit cu premierul Ahmed Shafic, precum şi cu miniştrii Petrolului, Comerţului, Finanţelor, Solidarităţii Sociale şi cu guvernatorul Băncii Centrale, a precizat Mena. Nicio informaţie despre subiectele discutate nu era disponibilă pentru moment.
   


Manifestanţii s-au aşezat în cursul dimineţii de sâmbătă pe jos în jurul tancurilor poziţionate la intrările în piaţă, imediat ce motoarele acestora au fost puse în funcţiune.
   
La câţiva metri depărtare, circa 200 de alţi manifestanţi cereau armatei să rămână la faţa locului. Mai mulţi ofiţeri se aflau în apropiere.
   
În acest timp, armata şi manifestanţii făceau curăţenie în piaţă, manifestanţii încercând să convingă militarii să nu ridice vehiculele carbonizate ale armatei, care le-au servit drept baricade de protecţie împotriva unor eventuale atacuri din partea susţinătorilor lui Mubarak.
   
Ciocniri violente au avut loc miercuri şi joi în această piaţă, între susţinătorii şi opozanţii lui Mubarak, care s-au soldat cu opt morţi şi peste 900 de răniţi, potrivit unor surse oficiale.
   
Mii de manifestanţi împotriva lui Mubarak şi-au petrecut încă o noapte în Tahrir, unii dintre ei în zeci de corturi instalate în piaţă, iar alţii sub cerul liber.
   
Vineri, sute de mii de persoane au manifestat în toată ţara şi în piaţa Tahrir pentru a cere plecarea preşedintelui Mubarak, în timp ce liderii Guvernului şi-au multiplicat intervenţiile pentru a încerca să calmeze revolta.
   
Mai multe focuri de armă au fost auzite în cursul nopţii în piaţă, generând panică timp de câteva minute, potrivit unui corespondent al AFP. Dar acestea au fost focuri de avertizare ale armatei, care nu s-au soldat cu răniţi.
   
Pe o banderolă gigantică, manifestanţii şi-au afişat revendicările: plecarea preşedintelui Mubarak, dizolvarea Parlamentului şi înfiinţarea unui Guvern de tranziţie.
   
Unii cântau, alţii scandau: "Pleacă, pleacă", la adresa lui Mubarak.
   
Manifestanţii nu vor fi înlăturaţi cu forţa, a dat asigurări premierul Ahmed Shafic.

Explozie, provocată la un gazoduct din Egipt care aprovizionează Israelul

Persoane necunoscute au provocat o explozie, sâmbătă dimineaţa, în Egipt la un terminal de gaze care aprovizionează Israelul, în apropiere de Fâşia Gaza, a declarat un oficial egiptean, în timp ce revolta care cere plecarea preşedintelui Hosni Mubarak a intrat în cea de-a 12-a zi, relatează AFP.
   
Atacatorii au aruncat în aer terminalul şi gazoductul la Sheikh Zuwayed în Sinai, la zece kilometri de Fâşia Gaza, a declarat oficialul citat.
   

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close