Antena 3 CNN Externe Egipt. Circulaţia a fost reluată în piaţa Tahrir. Au rămas doar câteva sute de manifestanţi

Egipt. Circulaţia a fost reluată în piaţa Tahrir. Au rămas doar câteva sute de manifestanţi

Egipt. Circulaţia a fost reluată în piaţa Tahrir. Au rămas doar câteva sute de manifestanţi
Sursa foto: Foto: Agepres/AP
13 Feb 2011   •   10:55

Circulaţia a fost reluată duminică dimineaţă în piaţa Tahrir din Cairo, epicentrul protestelor care au dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, însă câteva sute de manifestanţi rămân în continuare acolo, relatează AFP.
   
Circulaţia a fost reluată în piaţă, cu excepţia unei părţi în care câteva sute de manifestanţi erau în continuare prezenţi.
   
Manifestaţiile care s-au desfăşurat timp de 18 zile în această piaţă au paralizat centrul capitalei egiptene.
   
Majoritatea protestatarilor au părăsit locul după demisia lui Mubarak vineri, dar mai multe persoane dormeau în continuare pe pământ, acoperite cu pături, sau în corturi instalate în piaţă.
   
Tancurile armatei, postate de la începutul manifestaţiilor la intrările în piaţă, erau în continuare prezente, dar nu blocau accesul.
   
O serie de confruntări scurte au avut loc între militari şi câteva zeci de protestatari care refuzau să părăsească piaţa.

 

   
Operaţiunile de curăţare a pieţei, începute sâmbătă, continuau. Soldaţii demontau corturile, aruncau prelatele de plastic şi alte materiale, ajutaţi de civili care strângeau păturile şi măturau solul.
   
"Toate visele mele au devenit realitate", afirmă Nour Kersha, care şi-a petrecut noaptea în piaţa Tahrir. "Mubarak a plecat, vom continua curăţarea pieţei până va rămâne curată", adaugă acest student de 24 de ani.
   
Dar Ahmed Afifi, 21 de ani, student la informatică, refuză să plece.

"Noi nu vrem să plecăm. Vom rămâne până când armata ne ascultă cererile", subliniază el, evocând ridicarea stării de urgenţă şi eliberarea manifestanţilor care au fost arestaţi.
   
"Armata vrea să ucidă revoluţia, vrea ca oamenii să plece", susţine Abu Tasneem, 28 de ani, profesor de franceză la Alexandria, care campează în piaţa Tahrir de zece zile.
   
Armata egipteană, care deţine puterea după demisia preşedintelui Hosni Mubarak vineri, a promis sâmbătă "o tranziţie paşnică" spre o "putere civilă aleasă".
   
Consiliul suprem al Forţelor armate, o instanţă formată din lideri militari, a anunţat că Guvernul numit de Mubarak cu câteva zile înainte de a demisiona va rămâne în funcţie pentru a asigura gestionarea afacerilor curente, "până când un nou Guvern va fi format".
   
Guvernul va avea duminică prima sa reuniune după demisia lui Mubarak, potrivit agenţiei Mena.
   

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close