Antena 3 CNN Externe Egiptul iese din starea de urgență instaurată cu 4 ani în urmă

Egiptul iese din starea de urgență instaurată cu 4 ani în urmă

Abdel Fattah al-Sissi, președintele Egiptului, a anunțat că nu va prelungi starea de urgență. Aceasta a fost în vigoare în ultimii patru ani pe întreg teriroriul țării, din cauza atacurilor teroriste, care au vizat mai multe biserici copte.

Egiptul iese din starea de urgență instaurată cu 4 ani în urmă
Sursa foto: Facebook/ Abdel Fattah al-Sissi
de Cerasela Stafie    |    26 Oct 2021   •   13:45

Egiptul a devenit, datorită măreţului său popor şi oamenilor loiali, o oază de securitate şi stabilitate în regiune. De aceea am decis să anulez reînnoirea stării de urgenţă în toată ţara," a scris pe Facebook liderul egiptean.

În 2017, în urma atentatelor sângeroase revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) împotriva unor biserici copte, principala minoritate creştină din Orientul Mijlociu, în oraşele Tanta şi Alexandria, starea de urgență a fost introdusă pe întreg teritoriul statului. Până în prezent, a fost reînnoită continuu.

În Peninsula Sinai, starea de urgență a fost introdusă încă din anul 2014. Zona a fost vizată de multiple atacuri teroriste produse de o filială locală a grupării SI, scrie Agerpres.

O vastă operaţiune "antiteroristă" condusă de armata și poliția egipteană a fost demarată în regiunea Sinai, din 2018. Aceasta s-a extins și în deşertul occidental, între Valea Nilului şi frontiera cu Libia.

Puterile oamenilor legii în ceea ce privește arestările, supravegherile și impunerea restricţiilor privind libertatea de mişcare au fost extinse considerabil de starea de urgență.

În schimb, atacurile asupra libertăţilor individuale din Egipt, în acest contex, au fost criticate de ONG-urile drepturile omului. De la instalarea în funcție, din 2013, președintele Abdel Fattah al-Sissi conduce o represiune feroce împotriva tuturor formelor de opoziţie.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close