Antena 3 CNN Externe Egipt. Mohamed El Baradei, laureat al premiului Nobel pentru Pace, arestat pentru participare la proteste

Egipt. Mohamed El Baradei, laureat al premiului Nobel pentru Pace, arestat pentru participare la proteste

Egipt. Mohamed El Baradei, laureat al premiului Nobel pentru Pace, arestat pentru participare la proteste
Sursa foto: Foto: topnews.in
28 Ian 2011   •   14:35

Fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed El Baradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost arestat în Egipt, pentru că participa la un protest al opoziţiei, informează Al Jazeera. Oficialii egipteni dezmint însă informaţia difuzată de Al Jazeera.

Poliţia egipteană i-a cerut vineri liderului opoziţiei Mohammed ElBaradei să nu părăsească o moschee în care s-a refugiat după izbucnirea confruntărilor la Cairo, între manifestanţi şi forţele de ordine, a declarat o sursă din domeniul securităţii, citată de CNN.
   
Confruntări între manifestanţi şi poliţie au izbucnit la Cairo, după rugăciunea de vineri, iar forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene. Potrivit unei surse din domeniul securităţii, poliţia i-a cerut liderului opoziţiei Mohammed ElBaradei să nu părăsească moscheea în care s-a refugiat.
   
Conform unei organizaţii de protestatari, autorităţile reprimă protestele în toată ţara. Astfel, pe lângă cele de la Cairo şi Alexandria, şi protestele antiguvernamentale de la Suez, Ismailia, Fayoum şi Shbin Elkoum sunt reprimate, afirmă Eliberarea Egipteană.
   
Pe de altă parte, patru jurnalişti francezi au fost arestaţi la Cairo, a declarat Bernard Valero, un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe.
   
Poliţia i-a confiscat camera foto unui jurnalist CNN, Mary Rogers, şi i-a spart ecranul, potrivit corespondentului CNN Ben Wedeman. Acesta a cerut poliţiei să-i returneze camera colegei sale pentru a arăta că Egiptul crede în libertatea presei, dar forţele de ordine au refuzat.
   
Violenţele au luapt amploare pe străzile Egiptului. În oraşele Suez şi Ismailia mii de oameni s-au bătut cu forţele de ordine în timpul protestelor prin care cereau demisia preşedintelui Hosni Mbubarak.

Între timp, oficialii fac totul pentru a ţine lucrurile sub control. Au arestat peste 100 de demonstranţi şi au blocat internetul în toată ţara. Mai mult, jurnaliştii străini spun că nici mesajele text nu ajung la destinatar.

În ţara vecină, Tunisia, lucrurile încep să se schimbe de la protestele care au dus la înlăturarea preşedintelui Ben Ali. Premierul a anunţat că a remaniat întregul guvern după ce mii de tunisieni au ieşit în stradă pentru a cere ca foştii miniştri să nu facă parte din noua putere.

Nu la fel stau lucrurile în Albania. Inspiraţi de revolta din Tunisia, membrii opoziţiei a anunţat noi demonstraţii de amploare pentru înlăturarea guvernului.


×
Subiecte în articol: Premiul Nobel pentru pace Egipt
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close