Antena 3 CNN Externe Egipt propune un plan de încetare a focului în Fâşia Gaza. Israel instituie un coridor umanitar

Egipt propune un plan de încetare a focului în Fâşia Gaza. Israel instituie un coridor umanitar

Egipt propune un plan de încetare a focului în Fâşia Gaza. Israel instituie un coridor umanitar
07 Ian 2009   •   02:32

Egiptul a anunţat că propune o încetare a focului imediată în Fâşia Gaza între Israel şi palestinineni, care ar fi urmată de convorbiri pentru realizarea unui acord pe termen lung, care să presupună şi ridicarea blocadei asupra teritoriului palestinian .
Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a prezentat propunerea în cadrul unei scurte declaraţii făcute după convorbirile cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh.
La rândul său, şeful statului francez a spus că Hosni Mubarak îi învită pe israelieni să discute "fără întârziere" în Egipt despre securitatea la frontiera palestiniano-israeliană.
Pe de altă parte, premierul britanic Gordon Brown şi-a arătat optimismul că va fi găsită o bază pentru semnarea unui armistiţiu, dar a calificat evenimentele ca fiind ?cel mai întunecat moment pentru Orientul Mijlociu?. El a subliniat că o încetare a focului ar trebui să însemne sfârşitul atacului cu rachete dar şi pentru prezenţa trupelor israeliene în Gaza, dar şi încetarea traficului de armament prin tunelurile din Gaza.
În plus, premierul britanic a mai arătat că a făcut la rândul său propuneri care, consideră acesta, ar putea duce la încetarea ostilităţilor.
Surse medicale palestiniene susţin că circa 640 de oameni au fost ucişi de la începutul asaltului de către trupele israeliene, în urmă cu 10 zile.
Israel a decis să creeze un coridor umanitar în Fâşia Gaza, a declarat premierul israelian Ehud Olmert. Conform planului, armata israeliană va suspenda atacurile în zona vizată pentru a permite palestinienilor să se aprovizioneze, se arată în comunicatul citat de BBC. În acesta se specifică că iniţiativa este o încercare de repevenire a unei crize umanitare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close