Antena 3 CNN Externe Egiptul este acuzat că arestează şi expulzează refugiaţi sirieni

Egiptul este acuzat că arestează şi expulzează refugiaţi sirieni

Egiptul este acuzat că arestează şi expulzează refugiaţi sirieni
de M.T.    |    17 Oct 2013   •   20:54

Amnesty International a acuzat, joi, Egiptul că arestează şi expulzează refugiaţi sirieni, denunţând plasarea în detenţie şi separarea de familii a unor copii în cursul acestor acţiuni, informează AFP, citată de Mediafax.

„Egiptul reţine ilegal sute de refugiaţi sirieni şi palestinieni", se arată într-un comunicat al Amnesty International, care susţine că „sute de refugiaţi au fost expulzaţi în ţări din regiune, inclusiv în Siria".

„Egiptul eşuează lamentabil în a-şi respecta obligaţiile internaţionale de a proteja chiar şi refugiaţii cei mai vulnerabili”, este de părere Sherif Elsayed Ali, însărcinat cu drepturile refugiaţilor şi migranţilor la AI.

„În loc să ofere un sprijin vital refugiaţilor din Siria, autorităţile egiptene îi arestează şi expulzează, încălcând drepturile omului", a adăugat acesta.

AI oferă exemplul unor gemeni de un an veniţi din Siria, care sunt deţinuţi începând din 17 septembrie într-un comisariat din Alexandria, şi al unui băiat de nouă ani originar din Alep, care a fost arestat şi împiedicat să-şi vadă mama timp de patru zile.

De asemenea, mai mulţi avocaţi au acuzat că au fost împiedicaţi să reprezinte solicitanţi de azil deţinuţi şi au precizat că expulzări colective către Damasc au avut loc cel puţin de două ori.

Egiptul găzduieşte peste 100.000 de sirieni, dintre care unii au încercat ulterior să ajungă în Europa la bordul unor ambarcaţiuni.

Marina egipteană a interceptat 13 dintre aceste ambarcaţiuni, anunţă Amnesty, adăugând că, potrivit ONU, 946 de persoane au fost arestate de către autorităţi, dintre care 724, în special femei şi copii, se află în continuare în detenţie.

Recent, Egiptul a impus noi restricţii privind accesul sirienilor pe teritoriul său.

Un val de xenofobie, alimentat mai ales de presă, vizează refugiaţii sirieni în Egipt după destituirea la 3 iulie a preşedintelui Mohamed Morsi de către armată.

Ei sunt acuzaţi că au participat la manifestaţii de susţinere a lui Morsi, membru al Fraţilor Musulmani, confreria dominantă din cadrul opoziţiei siriene.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close