Antena 3 CNN Externe Egiptul, între atentate şi răpiri. O destinaţie turistică nesigură

Egiptul, între atentate şi răpiri. O destinaţie turistică nesigură

Egiptul, între atentate şi răpiri. O destinaţie turistică nesigură
23 Sep 2008   •   11:58

Deşi este una dintre cele mai frumoase ţări din lume, poziţionată în nord-estul continentului negru, Egiptul continuă să fie una dintre cele mai periculoase destinaţii turistice. În ultimii ani, în Egipt au avut loc o serie de atacuri teroriste de amploare, în special în Cairo şi în staţiunile turistice din Peninsula Sinai, şi chiar azi (n.r. 22 septembrie 2008), 11 turişti, printre care şi un român, au fost răpiţi în timpul unui safari, cerându-se pentru ei o răscumpărare de 6 milioane de euro.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste atenţie sporită la efectuarea călătoriilor în Egipt, în special în locurile publice, şi să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor egiptene. În ciuda pericolului subliniat de autorităţile române, Egiptul rămâne una dintre destinaţiile turistice preferate de români iarna (alături de Austria). Pericolul la care se expun aceştia este însă unul demn de luat în seamă! Nu degeaba autorităţile egiptene au întărit măsurile de securitate pe tot cuprinsul ţării, insuficient însă pentru ca riscul producerii unor noi atacuri să fie complet eliminat.

Masacrul de la Luxor, 1997
Terorismul în Egipt este de cele mai multe ori o formă de protest la poziţia moderată pe care guvernul o are în relaţiile cu Israel, alianţa cu Statele Unite şi represiunea organizaţiilor politice şi religioase, precum Frăţia Musulmană. Una din ţintele teroriştilor a fost Luxorul şi templele din jur, precum Karnak, Valea Regilor sau Valea Reginelor. În 1997, pe 17 noiembrie, în vecinătatea Luxorului a avut loc un masacru. S-a întâmplat la Deir el-Bahri, un sit arheologic, notabil pentru spectaculosul Templu Memorial al Hatşepsut, a cincea faraoană din dinastia a 18-a. 62 de turişti au fost omorâţi de terorişti aparţinând Grupului Islamic şi Jihad Talaat al-Fath, care erau deghizaţi în forţe de securitate.

Exploziile din peninsula Sinai, 2004
Egiptul se învecineaza şi cu Israelul şi deţine o parte din peninsula Sinai. Mergând în Egipt, se poate vizita chiar muntele Sinai, locul în care Dumnezeu i-a vorbit lui Moise. Aici însă, în 2004, au avut loc trei atacuri cu bombă la hotelurile din peninsulă. În atacurile de pe 7 octombrie, 34 de oameni au fost ucişi, iar alţi 171 răniţi. Atacul cel mare s-a petrecut la hotelul Hilton din Taba, unde 31 de oameni au murit şi 159 au fost răniţi, zece etaje ale hotelului prăbuşindu-se în urma exploziei.

Alte două bombe au explodat în taberele folosite de israelieni de la Ras al-Shitan, în apropiere de Nuweiba. O maşină parcată în faţa restaurantului de la complexul Moon Island a explodat, luând vieţile a trei israelieni şi un beduin. 12 persoane au fost rănite. O altă explozie a avut loc câteva minute mai târziu, în tabăra Baddiyah, unde din fericire nu s-au înregistrat victime, după ce atacatorul se pare că a fost speriat de paznicii de acolo.

Atacurile teroriste de la Sharm el-Sheik, 2005
Atacurile din 2005 de la Sharm el-Sheik au fost o serie de atacuri cu bombă petrecute pe 23 iulie, care au avut ca ţintă oraşul turistic din sudul peninsulei Sinai. 88 de persoane au fost ucise şi alte 150 rănite în urma exploziilor, făcând ca atacul să fie cea mai mortală acţiune teroristă din istoria ţării. Exploziile au coincis cu Ziua Revoluţiei din Egipt. Atacul a fost revendicat de Brigada Abdullah Azzam, care susţinea că avea legături cu Al-Qaeda.

Bombele cu ceas din Dahab, 2006
Ultimul atac important a avut loc în 2006, pe 24 aprilie, în oraşul turistic Dahab. Mai multe bombe cu ceas au explodat, una dintre ele înăuntrul sau în apropierea restaurantului Nelson. Cel puţin 23 de oameni au fost omorâţi, majoritatea egipteni, însă printre victime s-au aflat şi un neamţ, un libanez, un rus, un elveţian şi un ungur. În jur de 80 de persoane au fost rănite, inclusiv turişti din Australia, Danemarca, Franţa, Germania, Israel, Coreea de Sud, Liban, Marea Britanie şi SUA.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Egipt
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close