Antena 3 CNN Externe Einstein a spus că este IMPOSIBIL, dar ei vor să demonstreze contrariul. Vom putea depăşi vreodată viteza luminii?

Einstein a spus că este IMPOSIBIL, dar ei vor să demonstreze contrariul. Vom putea depăşi vreodată viteza luminii?

Einstein a spus că este IMPOSIBIL, dar ei vor să demonstreze contrariul. Vom putea depăşi vreodată viteza luminii?
Sursa foto: Foto: Science Photo Library
04 Oct 2012   •   11:17

Einstein a spus că este imposibil, însă numeroşi oameni de ştiinţă încearcă să demonstreze contrariul. Ei vor să depăşească limita vitezei luminii, chiar dacă asta înseamnă să "îndoaie legile fizicii".

Vara trecută, un grup de cercetători a realizat un experiment care a uimit lumea prin rezultatele sale preliminare. Oamenii de ştiinţă au anunţat că au cronometrat neutrinul (particulă elementară neutră, extrem de uşoară, totuşi cu masa mai mare ca 0, ce participă doar în procesele intermediate de interacţiunile slabe şi gravitaţionale) care a călătorit cu câteva fracţiuni de secundă mai repede decât viteza luminii.

Chiar dacă oamenii de ştiinţă au fost atenţi să prezinte informaţia cu o anumită circumspecţie, imaginaţia publicului a sărit de la neutrin direct la nave spaţiale şi călătorii interstelare. Până la urmă, ideea unei călătorii cu o viteză mai mare decât cea a luminii a reprezentat baza romanelor SF de foarte mult timp.

Chiar dacă a făcut foarte multă vâlvă, anunţul oamenilor de ştiinţă s-a dovedit a nu fi unul foarte exact. Euforia a fost prematură: rezultatele erau incorecte din cauza unei erori de calibrare.Vina a purtat-o o conexiune defectă în sistemul folosit pentru măsurarea vitezei neutrinilor.

Oamenii oamenii de ştiinţă au fost extrem de dezamăgiţi. Einstein a avut din nou dreptate. Dar fizica nu ar fi înregistrat nici un progres de-a lungul timpului, dacă oamenii de ştiinţă ar fi renunţat atât de uşor la ideile lor. Puţini sunt cei care cred că Einstein chiar va avea ultimul cuvânt în acest subiect.

Una dintre primele posibilităţi de depăşire a vitezei luminii implica o particulă ipotetică numită "tachyon", capabilă să depăşească bariera vitezei luminii.

De asemenea, fizicianul Miguel Alcubierre sugera că ar fi posibil să "înveleşti" o navă spaţială într-o "bulă warp", astfel încât spaţiul să se contracte în faţă şi să se extindă în spatelei navei, permiţându-i astfel să călătorească mai repede decât lumina. Dar în acea "bulă", timpul ar rămâne la fel.

Oamenii de ştiinţă revin astfel la problema energiei. Realizarea unui astfel de plan însemnă obţinerea unei cantităţi enorme de energie. Propulsarea unei nave spaţiale prin Calea Lactee necesită mai multă energie decât poate fi găsită în masa întregului Univers, spun oamenii de ştiinţă citaţi de BBC News.



×
Subiecte în articol: Albert Einstein
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close