Antena 3 CNN Externe Englezii ies din lockdown: Boris Johnson a prezentat planul de relaxare a măsurilor din Marea Britanie

Englezii ies din lockdown: Boris Johnson a prezentat planul de relaxare a măsurilor din Marea Britanie

Anglia se pregăteşte să iasă treptat din lockdown. Premierul britanic Boris Johnson a prezentat planul său complet de relaxare, care include redeschiderea şcolilor de pe 8 martie şi, treptat, a localurilor dar şi a cluburilor precum şi eliminarea altor restricţii privind activităţile sociale.

Englezii ies din lockdown: Boris Johnson a prezentat planul de relaxare a măsurilor din Marea Britanie
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    23 Feb 2021   •   09:04

Boris Johnson spune că relaxarea se datorează programului de vaccinare, iar Guvernul britanic plănuieşte să vaccineze toţi adulţii cu cel puţin o doză până pe 31 iulie.

Până în prezent, peste 17 milioane de britanici au primit prima doză din serul anticoronavirus.

"Trebuie să acceptăm faptul că nu putem insista la nesfârşit cu restricţii care au separat familii şi persoane apropiate atât de mult timp, au ameninţat traiul a milioane de oameni şi au ţinut elevii departe de şcoală."

Boris Johnson a a prezentat schema sa completă de redeschidere a economiei, în patru etape

În prima fază, toate şcolile din Anglia se vor redeschide de pe 8 martie. Tot atunci, britanicii se vor putea întâlni cu un prieten sau o rudă şi pot merge şi la picnic.

Următorul pas este redeschiderea magazinelor, a saloanelor de coafură dar şi barurilor şi restaurantelor la exterior din 12 aprilie.

Cinematografele şi teatrele vor putea funcţiona din 17 mai, iar localurile vor putea primi clienţi în interior. Şi stadioanele vor putea primi un număr redus de spectatori.

Etapa finală e programată pentru 21 iunie şi constă în îndepărtarea restricţiilor sociale şi redeschiderea cluburilor, care stau închise mai bine de un an.

Aceste date se pot schimba în funcţie de evoluţia cazurilor.

Boris Johnson: Este cu siguranţă un plan care ne duce la sfârşitul acestei crize, fără să dăm înapoi. Sperăm să ne putem ţine de el

Boris Johnson spune că datorită programului de vaccinare Guvernul poate renunţa la măsurile severe de protecţie. Este de aşteptat ca premierul să prezinte noi date încurajatoare şi despre efectele pe care serul anti-COVID le are asupra transmiterii virusului.

"Nu trebuie să ne mai bazăm doar pe lockdown-uri şi restricţii care ne ţin viaţa pe loc. Cu fiecare zi care trece, programul de vaccinare crează un scut care înconjoară întreaga populaţie. Asta înseamnă că mergem într-o singură direcţie, către libertate şi putem începe să ne repornim vieţile încrezători, în siguranţă."

Marea Britanie a intrat în lockdown național la începutul anului

Boris Johnson, care a făcut anunțul, a precizat că strategia națională anti COVID-19 a funcționat bine până la apariția noii tulpini a virusului, însă aceasta a stricat planurile.

„Avem acum o nou variantă a virusului. A fost atât frustrant, cât și alarmant să vedem viteza cu care noua variantă circulă. Oamenii noștri de știință au confirmat că noua variantă este între 50% și 70% mai transmisibilă, acest lucru înseamnă că este mult mai probabil să vă infectați și să-l dați mai departe.

În timp ce vă vorbesc în această seară, spitalele noastre sunt sub o presiune mai mare din partea Covid-19 decât în orice alt moment al pandemiei. În Anglia, numărul de pacienți Covid-19 din spitale a crescut cu aproape o treime în ultima săptămână, la aproape 27.000”, a spus Boris Johnson.

Cazurile de COVID-19 au crescut brusc în Marea Britanie în ultimele săptămâni, din cauza unei noi tulpini mai contagioasă a virusului. Duminică au existat aproape 55.000 de cazuri noi şi, în total, peste 75.000 de persoane din ţară au murit din cauza COVID-19 în timpul pandemiei, al doilea cel mai mare bilanţ din Europa.

Noul coronavirus, care a apărut în China la sfârșitul anului 2019, a ucis 2,4 milioane de oameni din întreaga lume, a răsturnat viața normală a altor miliarde și a dus Marea Britanie în cea mai gravă criză din ultimii 300 de ani.

×
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close