Antena 3 CNN Externe EURO ar putea avea concurenţă. Putin îşi îndeamnă aliaţii din Uniunea Economică Eurasiatică să adopte propria monedă unică

EURO ar putea avea concurenţă. Putin îşi îndeamnă aliaţii din Uniunea Economică Eurasiatică să adopte propria monedă unică

EURO ar putea avea concurenţă. Putin îşi îndeamnă aliaţii din Uniunea Economică Eurasiatică să adopte propria monedă unică
Sursa foto: Foto: wdwreview.org
20 Mar 2015   •   19:41

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat vineri la crearea unei uniuni monetare a aliaţilor din cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, un mijloc, în opinia sa, de a reduce consecinţele negative ale crizei economice ruse pentru aceste ţări, informează AFP.

'Credem că a venit timpul să discutăm oportunităţile de a forma o uniune monetară', a anunţat preşedintele rus, în timpul summitului trilateral cu omologii săi kazah şi belarus, la Astana. Uniunea Economică Eurasiatică numără — în afară de Rusia — Belarus, Kazahstan şi Armenia.

'Dacă lucrăm mână în mână, va fi mai uşor să reacţionăm la ameninţările financiare şi economice exterioare şi să protejăm piaţa noastră comună', a adăugat Vladimir Putin.

Relaţiile politice şi economice dintre Rusia şi cele două ţări fondatoare ale Uniunii Economice Eurasiatice, Belarus şi Kazahstan, au fost fragilizate de urmările sancţiunilor impuse de Occident la adresa Rusiei, pentru presupusul său rol în criza ucraineană.

'Uniunea noastră a fost confruntată cu încercări majore', a estimat la rândul său președintele kazah Nursultan Nazarbaev, înainte de a face apel la o cooperare mai strânsă.

Uniunea Economică Eurasiatică este un proiect drag preşedintelui rus, care încearcă să restaureze influenţa Moscovei în fostele republici, dar care va trebui să se mulţumească fără participarea Ucrainei.

Acest summit în trei, care a urmat unor întrevederi bilaterale între preşedintele kazah şi omologii săi rus şi belarus, ar fi trebuit iniţial să aibă loc la 12 martie, însă a fost anulat din cauza 'dispariţiei' lui Vladimir Putin, care s-a retras timp de zece zile din viaţa publică, înainte să reapară luni, declanşând numeroase zvonuri cu privire la starea sa de sănătate sau viaţa sa privată.

În timpul acestor întâlniri bilaterale, Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko şi-au exprimat sprijinul pentru preşedintele kazah, care va candida pentru un nou mandat, după 23 de ani în care s-a aflat la putere.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close