Antena 3 CNN Externe Există speranţă pentru formarea unui nou guvern în Grecia. Însă primejdia ieşirii din zona euro rămâne

Există speranţă pentru formarea unui nou guvern în Grecia. Însă primejdia ieşirii din zona euro rămâne

Există speranţă pentru formarea unui nou guvern în Grecia. Însă primejdia ieşirii din zona euro rămâne
Sursa foto: Foto: The Guardian
de O.P.    |    11 Mai 2012   •   06:04
Pentru prima dată după alegerile parlamentare de duminică, grecii pot spera că vor avea un nou guvern, fără să meargă din nou la urne. Liderul socialist Evanghelos Venizelos a obţinut acordul unui mic partid de stânga pentru constituirea unui guvern de uniune naţională, care să menţină Grecia în zona euro.

Deşi partidul său a suferit un eşec usturător în alegeri, în care s-a clasat doar pe locul trei, Evanghelos Venizelos a fost însărcinat cu formarea guvernului după eşecul primelor două formaţiuni.
Liderul socialist se declară încurajat de discuţiile cu şeful partidului de stânga Dimar.

Partidul Dimar poate asigura majoritatea în parlament alături de marile partide tradiţionale, socialiştii şi conservatorii. Dar un eventual guvern va trebui să modifice acordul care a salvat Grecia de la faliment, încheiat de cele două mari partide cu Uniunea Europeană şi FMI.

Renegocierea acordului nu va fi uşoară, mai ales că Germania avertizează insistent că nu acceptă niciun compromis.

Grecia trebuie să iasă urgent din impas, deoarece situaţia economică se degradează pe zi ce trece. Rata şomajului se apropie de 22 la sută şi chiar 50 la sută în rândul tinerilor. Iar dacă Uniunea Europeană şi FMI îi suspendă finanţarea, Grecia va rămâne fără lichidităţi cel mai târziu în iulie.

 




×
Subiecte în articol: grecia zona euro
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close