Antena 3 CNN Externe Experții în securitate cibernetică avertizează asupra riscului unui război cibernetic masiv între Rusia și Ucraina

Experții în securitate cibernetică avertizează asupra riscului unui război cibernetic masiv între Rusia și Ucraina

Experții în securitate cibernetică monitorizează îndeaproape Rusia și Ucraina și avertizează asupra posibilității escaladării recentelor atacuri cibernetice între cele două țări într-un război digital.

Experții în securitate cibernetică avertizează asupra riscului unui război cibernetic masiv între Rusia și Ucraina
Sursa foto: Hepta & Pixabay
de Adelina Miron    |    10 Mar 2022   •   11:36

„Deși ar fi nesăbuit să le excludem în viitor, nu am văzut încă atacurile complet distructive asupra infrastructurii ucrainei pe care unii le-au anticipat”, a declarat Glenn S Gerstell, fost consilier general al Agenției Naționale de Securitate și al Serviciului Central de Securitate al SUA, pentru The Guardian.

Rusia a dezlănțuit o serie de atacuri cibernetice asupra Ucrainei, începând din ianuarie. Peste 70 de site-uri ucrainene au fost afectate, printre care și platforme guvernamentale, precum cea a Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Educației.

Deși aceste atacuri au fost „semnificative și fără precedent”, potrivit lui Aaron Turner de la firma de securitate cibernetică Vectra din California, ele „nu au fost încă catastrofale”. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că nicio putere internațională nu dorește să dezlănțuie un război cibernetic.

„Cel mai probabil am ajuns la un fel de destindere, în care ambele părți înțeleg că atacurile cibernetice catastrofale vor duce cel mai probabil la distrugerea reciprocă a sistemelor”, a adăugat el.

Statele sunt, de asemenea, mai pregătite să prevină atacurile cibernetice, așa că este posibil ca unele atacuri mai mari să fi fost deja dejucate, spun experții. SUA au investit miliarde în resurse de apărare cibernetică.

„S-a analizat mult și s-a depus multă muncă în pregătirea pentru un atac total asupra spațiului cibernetic”, a declarat Theresa Payton, expert în securitate cibernetică și fost ofițer șef de informații la Casa Albă. „Dacă ar fi un atac asupra infrastructurii critice, există multe planuri pentru a evita prelungirea blocajelor.”

Gerstell, fostul consilier general al Agenției Naționale pentru Securitate a SUA, se așteaptă ca Putin să prefere o strategie masivă de dezinformare decât atacuri cibernetice. Un atac asupra infrastructurii ar fi receptat ca „echivalent cu un atac fizic al unei bombe sau al unei rachete”, a punctat acesta, în timp ce propaganda se află într-o zonă gri.

 

×
Subiecte în articol: atac cibernetic Rusia Ucraina
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close