Fostul consultant american Edward Snowden, acuzat de spionaj

de M.Z.    |    22 Iun 2013   •   15:52
Fostul consultant american Edward Snowden, acuzat de spionaj Foto: Intact Images/EPA
Fostul consultant american Edward Snowden, responsabil pentru scurgerile de informaţii privind programele americane de supraveghere a internetului şi telecomunicaţiilor, a fost inculpat pentru spionaj de justiţia americană, care a solicitat Hong Kong-ului să îl aresteze, relatează AFP, potrivit Mediafax.
 
Tânărul, refugiat din 20 mai la Hong Kong, a mai fost inculpat şi pentru furt şi utilizarea ilegală a bunurilor guvernamentale.
 
Acesta este vizat de un mandat de arestare provizorie. Un tratat de extrădare este în vigoare între Hong Kong şi Statele Unite, însă Beijing are dreptul de a se opune prin veto.
 
Solicitat de AFP, departamentul de Justiţie nu a răspuns vineri seară.
 
"Guvernul american nu va putea înăbuşi (acest caz) arestându-mă sau omorându-mă", a declarat luni fostul consultant al Agenţiei de securitate naţională americană (NSA) în cadrul unui schimb în direct cu utilizatorii siteului The Guardian. "Adevărul a fost dezvăluit şi nu poate fi oprit", a adăugat acesta.
 
Originar din Hawaii, unde lucra pentru un subcontractant de informaţii american, Snowden, care a împlinit 30 de ani vineri, s-a refugiat la Hong Kong în baza tradiţiei de apărare a libertăţilor acestui teritoriu.
 
Un om de afaceri care avea legături cu site-ul de internet WikiLeaks a dezvăluit joi seară că islandezii pregătesc un zbor către ţara lor pentru acesta. Într-un interviu pentru The Guardian la 9 iunie, acesta a afirmat că Islanda este ţara cea mai apropiată de valorile sale privind un internet liber şi independent de stat.
 
Edward Snowden, angajat al Agenţiei Naţionale pentru Securitate din SUA, a dezvăluit că el este sursa informaţiilor despre programul american de supraveghere a comunicaţiilor.
 
Mueller a precizat că programul de supraveghere a comunicaţiilor, implementat din 2006, ar fi putut permite capturarea unuia dintre autorii atentatelor din 11 septembrie 2001, dacă ar fi existat de atunci. "Dacă am fi avut acest program la acea vreme, am fi putut identifica numărul de telefon" al unuia dintre autorii atacurilor din 11 septembrie 2001, a subliniat el.

Generalul american Keith Alexander, directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a declarat miercuri în faţa Congresului american că „zeci" de ameninţări terorise au fost contracarate datorită analizei înregistrărilor telefonice ale cetăţenilor americani.

Parteneri
x close