
Procurorii sud-coreeni au anunțat joi inculparea fostului președinte Moon Jae-in, acuzat că ar fi facilitat, contra-cost, angajarea ginerelui său într-o companie aeriană ca director general. Scandalul vine într-un moment tensionat, după luni de haos politic în urma tentativei ratate a fostului preşedinte Yoon Seok Yeol de a institui legea marţială în decembrie, care s-a soldat cu destituirea sa, scrie Agerpres, care citează AFP.
Fostul preşedinte de centru-stânga (2017-2022) a fost "inculpat pentru corupţie pentru că a primit 217 milioane de woni (132.200 de euro) după ce a facilitat angajarea ginerelui său într-o companie aeriană", a anunţat biroul procurorilor din districtul Jeonju într-un comunicat.
Potrivit parchetului, ginerele lui Moon Jae-in ar fi fost numit director general al companiei aeriene Thai Easter Jet, "în pofida absenţei oricărei experienţe sau calificări pertinente în industria transportului aerian".
Compania, controlată în fapt de un fost deputat din partidul lui Moon Jae-in, l-ar fi numit în funcţie pe ginerele preşedintelui pentru a-şi atrage favorurile acestuia.
Toate salariile şi alte beneficii financiare plătite de compania aeriană ginerelui lui Moon Jae-in între 2018 şi 2020 "au fost confirmate ca nefiind salarii legitime, ci mite destinate preşedintelui", au precizat procurorii.
Partidul lui Moon Jae-in: inculparea, un "abuz de putere judiciară necontrolată"
Moon Jae-in este cunoscut pentru că a promovat apropierea intercoreeană şi în special pentru că a organizat discuţii între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump în primul său mandat.
Formaţiunea sa, Partidul democrat care controlează Parlamentul, a calificat joi inculparea fostului preşedinte drept "abuz de putere judiciară necontrolată".
Acuzaţia de corupţie nu este "nimic altceva decât o manevră politică vizând umilirea unui fost preşedinte", a declarat Park Kyung-mee, purtătoare de cuvânt al Partidului democrat, într-un comunicat.
"Salariul plătit ginerelui era aşadar o mită pentru preşedinte? Ăsta este lucrul cel mai logic pe care l-au putut găsi după ce au făcut să treneze această afacere timp de patru ani lungi?", a adăugat ea.
Moon Jae-in, al doilea președinte sud-coreean cu probleme în justiție
Prin inculparea lui Moon Jae-in, doi foşti preşedinţi sud-coreeni sunt simultan în colimatorul justiţiei.
Yoon Seok Yeol este în prezent judecat pentru insurecţie. În noaptea de 3 spre 4 decembrie 2024 el a încercat să impună legea marţială, trimiţând armata să blocheze Parlamentul dominat de opoziţie. Dar un număr suficient de deputaţi a reuşit să se reunească pentru a face să eşueze această lovitură de forţă.
Dacă este găsit vinovat, Yoon ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă, chiar la pedeapsa cu moartea. Pedeapsa capitală rămâne totuşi puţin probabilă, pentru că Seulul aplică un moratoriu privind execuţiile din 1997.
În Coreea de Sud, preşedinţii au parte adesea de o soartă tristă, scrie Agerpres. Ceilalţi doi foşti preşedinţi încă în viaţă - Lee Myung-bak şi Park Gueun-hye - au fost condamnaţi pentru corupţie şi au efectuat pedepse privative de libertate.
Roh Moo-hyun (2003-2008) s-a sinucis în mai 2009. El era vizat de o anchetă privind plăţi suspecte ale unui bogat fabricant de pantofi către soţia sa şi un alt membru al familiei.