Antena 3 CNN Externe G8 se va angaja să sprijine agricultura africană

G8 se va angaja să sprijine agricultura africană

G8 se va angaja să sprijine agricultura africană
Sursa foto: agricultura africa
10 Iul 2009   •   09:05

Africa va fi vineri în centrul atenţiei la summitul G8 din Italia, statele bogate dorind a-i asigura pe critici că îşi vor onora promisiunile şi vor aproba un nou plan de 15 miliarde de dolari pentru agricultură.

După două zile de discuţii concentrate pe criza economică, comerţ şi încălzirea globală. ultima zi a summitului se va concentra pe problemele celor mai sărace state din lume.

Dezvoltarea Africii a devenit o chestiune importantă pe agenda G8 după promisiunile liderilor mondiali de la Gleneagles în 2005 de a creşte ajutorul anual cu 50 miliarde de dolari până în 2010, jumătate din care trebuia să ajungă în ţările africane.

Cu toate acestea organizaţiile umanitare au declarat că unele state capitaliste şi-au retras promisiunile, mai ales gazda din acest an- Italia, iar liderii africani este de aşteptat să îşi arate îngrijorarea.

?Mesajul nostru principal este să cerem G8 să îşi respecte angajamentele," declara premierul etiopian Meles Zenawi. Pe lângă acest, liderii din Algeria, Angola, Egipt, Libia, Nigeria, Senegal şi Africa de Sud vor discuta despre agricultură şi siguranţă alimentară cu omologii lor din G8.

Statele bogate este de aşteptat să folosească întâlnirea pentru a anunţa cheltuirea a 15 miliarde de dolari în trei ani pentru a impulsiona investiţiile agricole în ţările cele mai sărace, potrivit unui document obţinut de Reuters .
Textul nu specifică dacă este vorba de fonduri noi şi nici nu dă detalii despre contribuţiile statelor, deşi SUA, Japonia şi UE este de aşteptat să acorde câte 3 miliarde dolari fiecare.
Fondul alocat pentru cei trei ani păleşte în comparaţie cu cele 13.4 miliarde dolari cheltuite de G8 în perioada ianuarie 2008 - iulie 2009 pentru securitate alimentară globală.
Japonia şi UE vor promova, de asemenea, un cod de conduită pentru investiţii internaţionale responsabile în agricultură în contextul creşterii achiziţiilor de ferme în statele emergente.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: summit G8 africa
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close