Antena 3 CNN Externe Gazprom taie gazul pentru Ucraina- România, victimă colaterală

Gazprom taie gazul pentru Ucraina- România, victimă colaterală

Gazprom taie gazul pentru Ucraina- România, victimă colaterală
06 Ian 2009   •   00:26

Gazprom va reduce livăririle sale de gaz către Ucraina cu 65,3 milioane de metri cubi- volumul pe care compania rusă susţine că acest stat l-a furat din livrările anterioare, a arătat directorul companiei de la Moscova.
?Există o propunere de a reduce livrările de peste graniţa ruso-ucraineană cu acelaşi volum ce a fost furat de la Rusia- 65,3 milioane metri cubi, iar pe viitor să se taie cantitatea de gaz cu cea furată în fiecare zi?, a declarat Aleksei Miller la o întâlnire cu premierul rus, Vladimir Putin, care a fost de acord cu propunerea.
Miller a mai declarar că societatea pe care o conduce este gata să garanteze livrările spre Europa prin cumpărarea de gaz pe piaţă, ca şi prin creşterea volumului de tranzit prin Belorusia, Polonia şi Turcia, sau prin creşterea cantităţii de gaz luată din depozitele europene.
La întrebarea lui Putin cine va plăti pentru gaz, Miller a replicat că Naftogaz din Ucraina.
Gazprom a tăiat livările de gaz către Ucraina joi după ce au eşuat negocierile în ultimele zile ale anului trecut.
Aproximativ 80% din exportul de gaz rusesc către Europa trec prin Ucraina şi unele ţări europene, printre care Polonia, Ungaria, Bulgaria, dar şi România au raportat scăderi ale gazului livrat de rusia prin conductele ucrainene.
Miller a acuzat Ucraina şi compania sa, Naftogaz, că fură gazul rusesc, fapt negat de Kiev, care susţine că Rusia a alimentat artficial criza prin tăierea livrărilor de gaz către Europa.
Este de aşteptat ca diferendul gazului dintre cele două state să ajungă a fi rezolvat la Curtea Arbitrară de la Stockholm, capabilă de a rezolva disputele comerciale internaţionale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close