Antena 3 CNN Externe Germania. Ministrul de Interne se declară împotriva interzicerii partidului neonazist

Germania. Ministrul de Interne se declară împotriva interzicerii partidului neonazist

Germania. Ministrul de Interne se declară împotriva interzicerii partidului neonazist
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
30 Sep 2012   •   14:14

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich s-a pronunţat sâmbătă împotriva unei eventuale interziceri a partidului neonazist NPD, o problemă relansată de descoperirea unei serii de crime rasiste şi care urmează să fie tranşată în curând, relatează AFP.
   
"NPD este un partid totalitar, un inamic al Constituţiei care nu are nimic a face cu democraţia", a subliniat ministrul conservator într-un interviu pentru ediţia de duminică a cotidianului berlinez Tagesspiegel. "Dar orientarea (politică) a unui partid nu este suficientă pentru a-l interzice", a adăugat ministrul, potrivit unor fragmente din interviu difuzate sâmbătă.
   
Există un risc de supraestimare a partidului neonazist prin declanşarea unei proceduri de interzicere a acestuia, a subliniat ministrul german de Interne.
   
"Ultimele rezultate electorale arată că ei sunt pe o pantă descendentă", a explicat Hans-Peter Friedrich. "În cadrul alegerilor regionale în Renania de Nord-Westfalia (în mai), partidul a obţinut 0,5% din voturi (...). Trebuie să acţionăm astfel încât NPD să nu mai fie ales deloc", a continuat el.
   
Miniştrii regionali de Interne urmează să decidă în decembrie dacă se va lansa o nouă procedură de interzicere a Partidului Naţional-Democratic (NPD), în urma eşecului din 2003.
   
Problema unei eventuale interdicţii a acestei formaţiuni, care este în mod deschis xenofobă şi antisemită şi care revendică moştenirea lui Adolf Hitler, a fost relansată în urma descoperirii la sfârşitul lui 2011 a faptului că trei persoane provenind din cadrul acestei mişcări se aflau la originea a aproximativ zece asasinate în Germania, majoritatea comise împotriva unor imigranţi turci.
   
În 2003, autorităţile germane s-au confruntat cu o înfrângere în cadrul primei proceduri judiciare. Solicitarea lor de interzicere a fost respinsă pe motiv că s-au folosit de informaţii obţinute de către informatori recrutaţi în cadrul NPD.
   
Deşi nu a avut niciodată aleşi la nivel naţional, NPD este în prezent bine ancorat în anumite regiuni din fosta Republică Democratică Germania (RDG), în special în cele mai defavorizate sau izolate zone.

×
Subiecte în articol: Germania Ministerul de Interne
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close