Antena 3 CNN Externe Gradul de popularitate al lui Biden a scăzut la un nivel record printre americani încă dinaintea haosului generat în Afganistan

Gradul de popularitate al lui Biden a scăzut la un nivel record printre americani încă dinaintea haosului generat în Afganistan

După o vară tumultuoasă din punct de vedere politic, marcată de premisele unui val 4 crunt de COVID și o retragere foarte contestată din Afganistan, ratingul de aprobare al președintelui Joe Biden a scăzut pentru prima oară sub 50% în rândul americanilor, conform National Review.

Gradul de popularitate al lui Biden a scăzut la un nivel record printre americani încă dinaintea haosului generat în Afganistan
Sursa foto: Hepta
de Alexandru Negrici    |    23 Aug 2021   •   19:33

49% dintre adulți aprobă performanța generală a lui Biden, în timp ce 48% o dezaprobă, potrivit unui nou sondaj NBC News. 

Aceasta reprezintă o scădere față de un sondaj NBC News din aprilie, în care 53 la sută dintre adulți au aprobat munca lui Biden și 39 la sută au dezaprobat-o.

Alegătorii din mediul rural și cei albi sunt răspunzători pentru o mare parte a scăderii în sondaje, relatează NBC.

Măsurătoarea a mai constatat că sprijinul american pentru gestionarea pandemiei și a economiei de către Biden a scăzut încă din primăvara anului trecut. 

Majoritatea celor chestionați, 60%, sunt dezamăgiți de modul în care președintele a condus procedurile de retragere din Afganistan. Acest lucru este valabil în condițiile în care la data măsurătorii talibanii încă nu cucerise Kabulul, deci este de așteptat ca în prezent procentul să fie mult mai mare.

Axându-se în mod special pe problema virusului, 53% dintre americani aprobă prestația președintelui, marcând o scădere de 16% față de luna aprilie. 

Între timp, 47% aprobă modul său de gestionare a economiei, care se confruntă acum cu inflația în creștere, marcând o scădere de 5% față de primăvară.

Sociologul democrat Jeff Horwitt de la Hart Research Associates, care a creat sondajul alături de republicanul Bill McInturff  au declarat că toate evenimentele turbulente au dus la o „vară a nemulțumirilor” în tabăra Biden.

Horwitt a susținut pentru NBC că performanța lui Biden a suferit mai mult din cauza revenirii economice întârziate și mai puțin din cauza haosului care a erupt în Afganistan. 

„Furtuna internă, valul Delta, provoacă mai multe dificultăți în această etapă aici, pentru președintele Biden”, a declarat acesta.

McInturff consideră, de asemenea, că măsurătoarea explică în mare parte nemulțumirea față de modul în care Biden a tratat pandemia.

„Cel mai bun mod de a înțelege acest sondaj este să uiți Afganistanul”, a spus el.

Sociologii recomandă să nu se ia în considerare efectul Afganistan, deoarece măsurătoarea a fost realizată în perioada 14-17 august, înainte de preluarea țării de către talibani și înainte de prăbușirea guvernului afgan, prin urmare, înainte ca americanii să poată interioriza episodul ca un eșec al politicii externe.

În ceea ce privește criterii mai generale, sondajul a indicat că majoritatea americanilor, 54%, sunt îngrijorați de traiectoria națiunii. Doar 29% dintre americani cred că țara este pe calea cea bună, a confirmat sondajul.

Singura statistică care a rămas relativ constantă a fost aprobarea susținătorilor Partidului Democrat, ajunsă la 88%, un mic derapaj față de 90%, cât a fost înregistrat în aprilie.

×
Subiecte în articol: Joe Biden
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close