Antena 3 CNN Externe Gruparea separatistă ETA anunţă că va înceta acţiunile armate

Gruparea separatistă ETA anunţă că va înceta acţiunile armate

Gruparea separatistă ETA anunţă că va înceta acţiunile armate
Sursa foto: Foto: gambling911.com
05 Sep 2010   •   18:23

Organizaţia separatistă bască ETA a anunţat că va înceta acţiunile armate, într-o înregistrare video transmisă duminică postului BBC şi confirmată de cotidianul basc Gara.

Gruparea anunţă că nu va "mai desfăşura acţiuni armate" în cadrul campaniei sale pentru independenţa Ţării Bascilor.

Citând o înregistrare video obţinută în "exclusivitate", BBC precizează că organizaţia separatistă a afirmat că a luat această decizie în urmă cu câteva luni, "pentru a demara un proces democratic".

Potrivit unei traduceri în limba engleză a înregistrării, difuzată pe site-ul BBC, ETA îşi "confirmă angajamentul de a găsi o soluţie democratică la conflict".

"În angajamentul său faţă de procesul democratic pentru a decide în mod liber şi democratic viitorul nostru, prin intermediul dialogului şi negocierii, ETA este pregătită astăzi, ca şi ieri, să ajungă la un acord privind condiţii democratice minimale necesare demarării unui proces democratic, dacă Guvernul spaniol doreşte acest lucru", conform transcrierii în engleză.

"Transmitem de asemenea această decizie comunităţii internaţionale şi îi cerem să răspundă la voinţa şi angajamentul ETA, pentru a lua parte la construcţia unei soluţionări durabile, juste şi democratice a luptei politice pluricentenare", adaugă gruparea în înregistrarea video, care prezintă trei bărbaţi mascaţi în faţa a ceea ce pare să fie un drapel al ETA.

Cotidianul basc Gara, care este apropiat de mediile separatiste, a confirmat la rândul său, duminică, pe site-ul său de Internet, anunţul ETA şi l-a postat online, însoţit de o traducere în spaniolă.

ETA, fondată la 31 iulie 1959 şi calificată drept organizaţie teroristă de Uniunea Europeană, este considerată responsabilă pentru moartea a peste 800 de persoane în mai mult de 40 de ani de campanie violentă pentru independenţa Ţării Bascilor, de la primul său atentat mortal, la 7 iunie 1968.

Pello Urizar, secretar general al Eusko Alkartasuna (EA), un partid non-violent aliat al partidului radical separatist basc Batasuna, a confirmat cererea lor comună pentru "un armistiţiu permanent al ETA sub verificare internaţională".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Spania
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close