Antena 3 CNN Externe Guvernul sirian invită toate forţele opoziţiei la dialog

Guvernul sirian invită toate forţele opoziţiei la dialog

Guvernul sirian invită toate forţele opoziţiei la dialog
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    08 Ian 2013   •   23:41

Ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi, a invitat marţi "toate forţele opoziţiei" să participe la dialogul naţional propus de preşedintele Bashar al-Assad, pentru soluţionarea crizei, informează Mediafax.

Deşi al-Assad a avertizat deja că nu va negocia cu "grupurile care primesc ordine din străinătate", agenţia SANA precizează că invitaţia la un dialog "bazat pe respectarea suveranităţii naţionale şi pe respingerea oricărei intervenţii străine" se adresează tuturor forţelor opoziţiei care acceptă aceste principii.

Iniţiativa ar exclude astfel Coaliţia opoziţiei, principala grupare a forţelor ostile preşedintelui, care este favorabilă unei intervenţii străine pentru înlăturarea regimului.

În cursul acestui dialog, "discuţiile vor fi îndelungate, exhaustive şi dificile, dat fiind că există numeroase opinii propuneri şi perspective", precizează Zohbi.

Coaliţia opoziţiei siriene a respins duminică "soluţia politică" propusă de Bashar al-Assad, refuzând orice iniţiativă care ar permite rămânerea la putere a actualului regim.

"Am spus încă de la formarea coaliţiei că dorim o soluţie politică, dar obiectivul sirienilor, care deja au pierdut 60.000 de martiri, este schimbarea regimului, căci nu s-au făcut sacrificiile pentru menţinerea acestui regim tiranic", a declarat purtătorul de cuvânt al coaliţiei, Walid al-Bunni.

Potrivit lui Bashar al-Assad, conflictul din Siria este alimentat şi organizat de forţe străine, cu ajutorul "teroriştilor" care colaborează cu reţeaua al-Qaida. "Asistăm la un conflict între naţiunea siriană şi inamicii săi, între poporul sirian şi criminali", a declarat duminică liderul sirian, denunţând presupuse "tentative de divizare a Siriei".

Siria va continua să combată "terorismul" şi, în acelaşi timp, să caute o soluţie politică pentru reconciliere, afirmă preşedintele Bashar al-Assad.

"Este un conflict al celor care vor să se răzbune pe poporul sirian prin divizarea ţării. Aceştia sunt duşmanii poporului şi duşmanii lui Alah. Iar duşmanii lui Allah vor merge în iad", a continuat al-Assad. "Suntem într-o situaţie de război real şi trebuie să ne concentrăm pe câştigarea războiului", a spus al-Assad.

Siria se confruntă, de aproape doi ani, cu un conflict civil soldat, conform estimărilor Naţiunilor Unite, cu aproximativ 60.000 de morţi.





×
Subiecte în articol: dialog Siria Bashar al-Assad
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close