Antena 3 CNN Externe Hamas dă Israelul în judecată. Tribunalul de la Haga a început o ?analiză preliminară?

Hamas dă Israelul în judecată. Tribunalul de la Haga a început o ?analiză preliminară?

Hamas dă Israelul în judecată. Tribunalul de la Haga a început o ?analiză preliminară?
Sursa foto: conflict gaza
03 Feb 2009   •   03:36

Liderul Hamas din Siria a anunţat că grupul intenţionează să deschidă procese la un tribunal internaţional împotriva conducerii israeliene pentru războiul de trei săptămâni din Gaza.
?Liderii regimului zionist au ucis copiii noştri în Gaza. Vom cere să fie judecaţi în toate tribunalele internaţionale pentru ca aceşti criminali să primească pedeapsa pe care o merită?, a declarat Khaled Mashaal, aflat la o întâlnire cu studenţii la Universitatea Teheran.
El a mai arătat că Israel nu a reuşit să înfrângă rezistenţa palestiniană.
?Ne pregătim să eliberăm toată Palestina, să recuperăm Al-Quds [Jerusalem] şi să asigurăm revenirea tuturor palestinienilor?.
El a mai lăduat Iranul pentru ?marele rol? în ceea ce a numit victoria poporului din Gaza.
Pe de altă parte, într-o acţiune independentă de declaraţiile Hamas, procurorii de la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga au început ?analiza preliminară? a presupuselor crime comise de israelieni în timpul ofensivei din Gaza. Procurorul Luis Moreno-Ocampo a primit informări în acest sens din partea ministrului palestinian al Justiţiei, Ali Kashan, a Autorităţii Naţionale Palestiniene, dar şi de la 200 de persoane sau ONG-uri.
?Procuratura va examina cu atenţie toate chestiunile importante, inclusiv cele de jurisdicţie? se arată într-un comunicat citat de AFP. Oricum se precizează că analiza preliminară nu este un indicator că se va deschide o anchetă. Până acum tribunalul în cauză, creat în 2002, ca unicul tribunal permanent internaţional care să judece crimele de război, crimele împotriva umanităţii sau genocidul, a susţinut că nu are comptenţă asupra situaţiei din Gaza. Curtea poate judeca un individ dacă presupusa crimă a fost comisă pe teritoriul sau de către un cetăţean al unui stat ce a semnat Statutul de la Roma, ce a creat tribunalul, sau este cerut de un stat parte, iar Israelul nu s-ar încadra în acestea linii.
Procuratura mai poate declanşa o anchetă la cererea Consiliului de Securitate al ONU sau dacă un stat neafiliat acceptă jurisdicţia Curţii. Cu toate acestea,teritoriile palestiniene nu sunt recunoscute ca stat. Pe de altă parte, în documentele înainte Curţii, Autoritatea Palestiană susţine că de facto este un stat şi trebuie tratat ca atare. Practica din trecut arată că o analiză preliminară poate dura şi trei ani până la deschiderea unei anchete oficiale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close