Antena 3 CNN Externe Ianukovici: integrarea europeană este prioritatea Ucrainei

Ianukovici: integrarea europeană este prioritatea Ucrainei

Ianukovici: integrarea europeană este prioritatea Ucrainei
Sursa foto: ianukovici
02 Mar 2010   •   01:41

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat că integrarea europeană este o prioritate cheie a politicii sale externe. Noul lider ucrainean a avut o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso în timpul primei sale vizite externe după învestirea de săptămâna trecută.
Oficialul de la Kiev sublinia că va urmări o politică externă mai echilibrată decât predecesorul său, Viktor Iuşcenko, care s-a distanţat de Rusia cu politicile sale pro-americane şi a dorit integrarea în NATO.
Ianukovici va vizita şi Moscova în această săptămână.
"Priorităţile noastre vor include integrarea în Uniunea Europeană, crearea de relaţii constructive cu Federaţia Rusă şi dezvoltarea de relaţii de prietenie cu parteneri strategici precum Statele Unite" .
Oficialii ucraineni arată că Ianukovici încearcă să poziţioneze ţara sa ca un pod între Europa şi Rusia. El arăta că discuţiile de luni de la Bruxelles s-au concentrat pe politica energetică şi călătoriile fără vize în UE al ucrainenilor.
"Am discutat de asemenea despre livrările de gaz spre consumatorii europeni. Pentru a realiza acest scop, vom creşte relaţiile noastre cu Rusia... şi vom moderniza infrastructura noastră", arăta acesta.
Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat că relaţii mai bune între Uniunea Europeană şi Ucraina sunt în interesul fundamental al ambelor părţi.
"Credem că o economie ucraineană mai dinamică şi mai competitivă este în interesul nostru comun," arăta Barroso. El arăta că a cerut un progres rapid în modernizarea şi restructurarea sectorului gazului.
Pe de altă parte, Ianukovici declara că orice discuţii despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este prematură.
"Vom vedea când vine timpul," declara acesta, după ce Jose Manuel Barroso arătase că Ucraina are "un viitor european."
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Operațiunea ”Neptun” și locul secret în care a fost ascuns aurul României
x close