Antena 3 CNN Externe Un analist de origine rusă, arestat în SUA în scandalul legat de contactele lui Donald Trump cu Moscova

Un analist de origine rusă, arestat în SUA în scandalul legat de contactele lui Donald Trump cu Moscova

Un analist de origine rusă a fost arestat joi, în Statele Unite, sub acuzația că a transmis informații false autorităților federale, relatează presa intențională.

Un analist de origine rusă, arestat în SUA în scandalul legat de contactele lui Donald Trump cu Moscova
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Noi 2021   •   19:44

Igor Danchenko a colaborat cu fostul agent britanic de informații Christopher Steele în elaborarea unui dosar despre presupusele contacte ale echipei lui Donald Trump cu Rusia în campania electorală din 2016.

Analistul a fost principala sursă în raportul lui Steele.

Acest document a indicat că echipa de campanie din 2016 a lui Donald Trump a conspirat cu oficiali din cadrul serviciilor secrete ruse pentru a fi învinsă Hillary Clinton în scrutinul prezidențial din SUA.

Danchenko a fost arestat preventiv în cadrul investigației coordonate de John H. Durham, procuror special desemnat de fosta Administrație Donald Trump pentru a verifica dacă ancheta privind ingerințele ruse a fost efectuată corect.

Site-ul Axios arată că în cadrul anchetei FBI acuzatul ar fi susținut că discutase cu surse care confirmaseră contactele cu Moscova ale echipei de campanie a lui Donald Trump.

Procuror special: Nu am determinat dacă Trump a comis sau nu vreo infracțiune

Procurorul special Robert Mueller a anunțat, în mai 2019, încheierea oficială a investigației privind ingerințele electorale ruse.

"Agenți ai serviciilor secrete ruse au lansat un atac concertat asupra sistemului politic american în tentativa de a interfera asupra scrutinului şi a afecta imaginea unui candidat la funcția de președinte", declara Mueller la momentul respectiv.

Referindu-se la situația președintelui Donald Trump, suspectat de contacte cu Rusia şi pentru că ar fi încercat să obstrucționeze ancheta, Mueller a precizat:

"În cazul în care membrii Comisiei de anchetă ar fi fost convinși că președintele nu a comis nicio infracțiune, am fi spus acest lucru. Cu toate acestea, nu am determinat clar dacă președintele a comis ori nu vreo infracțiune. Conform Departamentului Justiției, un președinte nu poate fi pus sub acuzare pentru o infracțiune federală cât timp este în funcție. Este neconstituțional. Chiar dacă inculparea ar fi ținută secretă, ascunsă de public, acest lucru este interzis. Prin urmare, inculparea președintelui pentru o infracțiune nu a fost o opțiune pe care să o luăm în considerare".

Serviciile secrete americane au stabilit că Rusia s-a implicat în alegerile americane din 2016

Donald Trump a calificat drept "nebunesc" raportul procurorului special Robert Mueller, afirmând că a fost "opera unor politicieni democrați" care îl urăsc.

Serviciile secrete americane au stabilit că Rusia s-a implicat direct în eforturile de a influența rezultatul scrutinului prezidențial desfășurat în 2016 în SUA în favoarea lui Donald Trump.

Moscova a respins acuzațiile.

Foto: Donald Trump în campania prezidențială din 2016

×
Subiecte în articol: Donald Trump Igor Danchenko Rusia FBI
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close