Antena 3 CNN Externe Ultima imagine cu Evgheni Prigojin, dispărut după eșecul rebeliunii armate. Ce a aflat CNN după ce a încercat să-l contacteze

Ultima imagine cu Evgheni Prigojin, dispărut după eșecul rebeliunii armate. Ce a aflat CNN după ce a încercat să-l contacteze

Misterul persistă, la aproape două zile după ce șeful grupării de mercenari "Wagner", Evgheni Prigojin, a oprit marșul spre Moscova, unde voia să deja jos conducerea Ministerului rus al Apărării.

Ultima imagine cu Evgheni Prigojin, dispărut după eșecul rebeliunii armate. Ce a aflat CNN după ce a încercat să-l contacteze
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iun 2023   •   08:21

După anunțul privind încetarea rebeliunii armate și după ce Aleksandr Lukașenko a confirmat un acord care-i permite fondatorului grupării de mercenari să se refugieze în Belarus, Prigojin a dispărut, pur și simplu.

Ultimele imagini în spațiul public cu șeful Wagner datează de sâmbătă și au fost filmate în Rostov pe Don, orașul unde mercenarii săi au ocupat comandamentul militar și și-au lăudat reușita spunând că nu au fost nevoiți să tragă niciun foc de armă.

Prigojin a fost filmat într-un automobil, înconjurat de oameni care-l aclamau, înainte să plece din oraș.

La întrebările formulate de CNN, serviciul de presă al grupării paramilitare a refuzat să spună dacă șeful Wagner a mai ajuns sau nu în Belarus, așa cum a negociat cu președintele Aleksandr Lukașenko.

"Toate întrebările dumneavoastră i-au fost transmise lui Evgheni Prigojin. El salută pe toată lumea și va răspunde întrebărilor atunci când va avea o comunicare adecvată", a transmis serviciul de presă al grupării "Wagner".

Nici guvernul de la Minsk nu a dat detalii despre situația celui supra-numit, până recent, "bucătarului lui Putin", în virtutea relației vechi și privilegiate cu liderul de la Kremlin.

Decizia lui Prigojin de a abandona încercările de a răsturna prin forță conducerea Ministerului rus al Apărării a venit pe neașteptate, în timp ce combatanții săi se apropiau de Moscova.

Comandanții militari ruși nu i s-au alăturat lui Prigojin

Este adevărat că, la nivel public, comandații militari din armata regulată nu i s-au alăturat, așa cum, probabil, șeful Wagner se aștepta să se întâmple.

Prigojin declarase pe tot parcursul zilei de sâmbătă că nu se va opri până când nu îl va da jos pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, pe care l-a acuzat în repetate rânduri de incompetență și de obstrucționarea grupării de mercenari.

Trupele Wagner au jucat un rol-cheie în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Gruparea paramilitară reușit în această primăvară să cucerească Bahmut, oraș pe care armata rusă îl asedia de aproape 10 luni.

Kremlinul a anunțat că le va oferi mercenarilor care nu au luat parte la rebeliune posibilitatea de a se înrola în trupele regulate.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close