Antena 3 CNN Externe Imagini halucinante de pe străzile Parisului: Ministrul de interne denunţă „o strategie a profesioniştilor dezordinii"

Imagini halucinante de pe străzile Parisului: Ministrul de interne denunţă „o strategie a profesioniştilor dezordinii"

4 minute de citit Publicat la 00:19 02 Dec 2018 Modificat la 00:19 02 Dec 2018
o_1ctlarbe1163i9s61jg4orq1ek68.jpg
Foto: Twitter

Update: Ministrul de interne Christophe Castaner a denunţat sâmbătă "o strategie gestionată de profesionişti ai dezordinii" la finalul unei zile de violenţe fără precedent la Paris în urma mobilizării mişcării "Vestelor galbene", relatează AFP.

"A existat o strategie gestionată de profesionişti ai dezordinii, profesionişti ai distrugerii", a declarat ministrul pe postul TF1, evocând seara o situaţie "mai calmă", "dar încă nu total securizată" în capitală.

"La ora la care vă vorbesc Piaţa Stelei şi Arcul de Triumf au fost recucerite de forţele de securitate. Există câteva grupuri de câteva zeci de persoane care continuă să cutreiere Parisul şi pe care încercăm să le neutralizăm. Există în continuare câteva incendii, dar majoritatea au fost neutralizate de pompieri", a completat Castaner.

Vorbind despre peste o sută de răniţi la finalul acestei zile de violenţe, ministrul a precizat că o "vestă galbenă" este în prezent "în comă" după ce peste ea a căzut un grilaj.

În contextul în care prefectura din Paris vorbea în jurul orei locale 20.30 despre un bilanţ de 287 de reţineri, ministrul i-a acuzat pe "cei care au venit să jefuiască, să spargă, să fure, să rănească, chiar să ucidă".

Christophe Castaner a apărat strategia menţinerii ordinii decise cu prilejul celei de a treia zile de mobilizare naţionale, care a însemnat deschiderea Champs-Elysées pentru manifestaţie, dar după controale de identitate.

"Eu îmi doresc, împreună cu prim ministrul, să întind o mână, să spun că această arteră este accesibilă, dar nu pentru spărgători. Ei au rămas lângă Arcul de Triumf şi au atacat imediat. S-au camuflat printre Vestele galbene", a afirmat Castaner.

"Spărgătorii sunt indivizi răi. Ei pun în faţă Vestele galbene cu care au venit, pe care le-au incitat în timpul zilei şi pe ei i-am arestat", a adăugat el.

Majoritatea celor 287 de persoane "nu fac parte dintr-un profil militant cunoscut şi recunoscut", a mai spus Christophe Castaner.

Update: Prefectura departamentului Haute-Loire, din oraşul Puy-en-Velay, a fost incendiată în timpul unei adunări de protest a "Vestelor galbene", dar focul a fost "izolat" sâmbătă seară, informează serviciile prefecturii citate de AFP.

Anumite persoane au "lansat proiectile aprinse de tipul cocteil Molotov" care declanşat focuri în prefectură şi în alte sedii administrative vecine, a precizat o purtătoare de cuvânt a prefecturii.

Manifestanţii au împiedicat iniţial camioanele pompierilor să ajungă la incendii, a adăugat ea.

În cursul zilei persoane venite din întreg departamentul au defilat pe străzile oraşului, cortegiul având în frunte tractoare. Prefectura nu a comunicat o cifră oficială, dar circa 3.000 de persoane au fost prezente, potrivit media locale.

Scurte ciocniri au avut loc cu forţele de ordine când manifestanţii au pătruns în curtea prefecturii forţând grilajul, după care tractoarele au deversat aici cauciucuri pline cu bălegar. În cele din urmă ei au fost respinşi în exterior.

Prefectul a primit spre sfârşitul zilei o delegaţie de "Veste galbene", proveniţi din cele mai importante localităţi din Haute-Loire, a precizat prefectura într-un comunicat.

"Discuţia s-a derulat într-o atmosferă de ascultare reciprocă", potrivit comunicatului. Prefectul "s-a angajat să transmită guvernului" mesajele transmise de "Vestele galbene".

"Pe parcursul întregii întrevederi, situaţia s-a tensionat şi mai mult în exteriorul prefecturii", se mai menţionează în comunicat. La sfârşitul zilei nu au mai rămas în faţa sediului decât "indivizi care distrug", potrivit purtătoarei de cuvânt a prefecturii.

Știre inițială: Ciocniri violente între forţele de ordine şi sute de protestatari au izbucnit sâmbătă pe bulevardul Champs Elysees din Paris, pe marginea celui de-al treilea protest naţional al ''vestelor galbene'', francezi modeşti care se revoltă împotriva politicii fiscale şi sociale a guvernului, în special faţă de creşterea preţurilor la carburanţi, relatează AFP.

Maşini incendiate, bariere rupte, bucăţi de caldarâm aruncate: scene de o "violenţă rar întâlnită" au avut loc în capitala franceză, a denunţat prim-ministrul Edouard Philippe, care s-a declarat "şocat".

Ministrul de interne Christophe Castaner a denunţat într-un tweet prezenţa a "1.500 de perturbatori'' veniţi să se confrunte cu poliţia, mobilizată în număr mare.

La prânz, mai mult de 120 de persoane au fost arestate.

La capătul unuia dintre cele mai turistice bulevarde din lume, Arcul de Triumf era înecat într-un nor de ceaţă, în timp ce poliţia încerca să evacueze zona cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Într-o atmosferă foarte tensionată, protestatari cu cagule şi mascaţi s-au adunat în cursul dimineţii sub Arcul de Triumf şi au cântat o Marsilieză lângă flacăra Soldatului Necunoscut. Pe monumentul napoleonian au fost pictate cuvintele "vestele galbene vor triumfa", au constatat reporterii AFP.

Forţele de securitate au împins apoi protestatarii pe străzile adiacente, unde au fost constatate daune semnificative.

Pe bulevardul Champs-Elysees, unde a fost desfăşurat un contingent masiv pentru asigurarea securităţii, demonstranţii paşnici se temeau că mesajul lor a fost eclipsat de ciocniri.

"Suntem o mişcare paşnică, doar că suntem dezorganizaţi", a declarat Dan Lodi, un pensionar în vârstă de 68 de ani.

"El (Macron) trebuie să coboare de pe piedestalul său, să înţeleagă că problema nu este taxa, ci puterea de cumpărare. În fiecare lună trebuie să umblu la economii", a denunţat şi Chantal, pensionară de 61 de ani.

Protestele "vestelor galbene", numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau sindicat, au fost determinate de anunţul guvernului francez privind scumpirea carburanţilor.

Stimulată de sprijinul a două treimi din francezi, potrivit sondajelor, şi de succesul unei petiţii pentru scăderea preţului carburantului la pompă, care a depăşit un milion de semnături, mişcarea continuă la 15 zile de la lansare.

Sâmbătă, aproximativ 36.000 de persoane au demonstrat în toată Franţa, dintre care 5.500 de persoane la Paris, potrivit autorităţilor. Prima zi naţională de protest, pe 17 noiembrie, a strâns 282.000 de persoane, iar cea de-a doua - 106.000, dintre care 8.000 în Paris.

Executivul francez a aprobat o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, pentru a reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată.

 

×
x close