Antena 3 CNN Externe "Îmbătrânirea? O boală care poate fi stopată!" Cercetătorii israelieni spun că au reuşit să inverseze procesul într-un experiment pe oameni

"Îmbătrânirea? O boală care poate fi stopată!" Cercetătorii israelieni spun că au reuşit să inverseze procesul într-un experiment pe oameni

Cercetătorii israelieni anunţă că au reuşit să inverseze procesul de îmbătrânire în cadrul unui grup de adulţi cu vârste înaintate, relatează presa internaţională.

"Îmbătrânirea? O boală care poate fi stopată!" Cercetătorii israelieni spun că au reuşit să inverseze procesul într-un experiment pe oameni
Sursa foto: sursă: Wikipedia
de Adrian Iclozan    |    23 Noi 2020   •   16:45

Studiul, ale cărui rezultate sunt revoluţionare din punct de vedere medical, a fost derulat de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv şi Shamir Medical Center (foto). Aceştia au utilizat o formă de tratament cu oxigen pentru a inversa evoulţia a doi indicatori esenţiali ai procesului de îmbătrânire: lungimea telomerilor şi acumularea de celule îmbătrânite.

Este cunoscut faptul că, pe măsură ce organismul îmbătrâneşte, telomerii - structuri repetitive cu rol de protecţie, aflate la capetele cromozomilor - se scurtează şi, de asemenea, celulele îmbătrânite, care funcţionează defectuos, se acumulează în număr tot mai mare.

Studiul cercetătorilor israelieni a consemnat stoparea alterării acestor indicatori în cazul a 35 de persoane adulte, cu vârste de peste 64 de ani, care au fost supuse aşa-numitei metode de tratament hiperbaric cu oxigen (HBOT).

Participanţii au fost plasaţi  într-o incintă presurizată şi li s-a administrat oxigen pur în loc de aer, timp de 90 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, pe parcursul a trei luni.

După trei luni pe oxigen la presiune înaltă, întinerire celulară cu 25 de ani

La sfârşitul experimentului, oamenii de ştiinţă au constatat o creştere medie în lungime a telomerilor de circa 20% în timp ce numărul de celule îmbătrânire s-a redus cu 37%.

Cercetătorii spun că noile valori ale acestor indicatori corespund stării celulelor din organism cu 25 de ani în urmă.

"Întrucât scurtarea telomerilor este considertă un fel de 'Sfântul Graal' în biologia îmbătrânirii, multe operaţii farmacologice şi de mediu sunt studiate pe larg în speranţa de a obţine alungirea telomerilor", spune Shai Efrati, profesor la Universitatea din Tel Aviv.

"Ameliorarea semnificativă a lungimii telomerilor în timpul procedurii HBOT oferă comunităţii ştiinţifice noi baze pentru a înţelege că îmbătrânirea poate fi, bineînţeles, adresată şi inversată la nivelul bio-celular de bază", a adăugat el.

Hipoxia la presiune mare ar putea determina regenerarea celulelor

Participanţii la experimentul din Israel nu şi-au schimbt stilul de viaţă, obiceiurile alimentare sau tratamentul medicamentos anterioare terapiei hiperbarice cu oxigen.

Se crede că efectul inversării parametrilor îmbătrânirii se datorează presiunii ridicate din camera hiperbarică. Această presiune ridicată ar fi provocat hipoxie - sau deficit de oxigen - ceea ce ar fi favorizat regenerarea celulelor.

"Până în prezent, măsuri precum schimbarea stilului de viaţă şi exerciţiile fizice intense arătau o oarecare inhibare a scurtării telomerilor, dar ce este cu adevărat remarcabil în studiul nostru este că, în doar trei luni de tratament, am putut înregistra o alungire atât de semnificativă a telomerilor, dincolo de orice operaţie disponibilă în prezent şi dincolo de efectele schimbării stilului de viaţă", a punctat Dr. Amir Hadanny, co-autor al studiului.

Ideea că îmbătrânirea este o boală şi i se poate găsi tratament a fost fructificată şi în perioada recentă.

Dacă experimentele sunt reconfirmate, moartea devine "opţională"

În 2015, şefa unei companii de biotehnologie a ajuns pe prima pagină a publicaţiilor din întreaga lume după ce şi-a administrat un tratament genetic menit să determine modificări permanente la nivelul ADN-ului, pentru a preveni pierderea de masă musculară şi alte semne ale îmbătrânirii. 

Director executiv al BioViva, Liz Parrish s-a confruntat cu critici din mediul ştiinţific pentru că s-a transformat în cobai. Ea susţine că, pe parcursul celor 5 ani de la tratament, a constatat o creştere a lungimii telomerilor. Ea a pretins, recent, că "moartea este opţională".

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close