Antena 3 CNN Externe Infirmierele bulgare s-au întors acasă şi au fost graţiate (VIDEO şi GALERIE FOTO)

Infirmierele bulgare s-au întors acasă şi au fost graţiate (VIDEO şi GALERIE FOTO)

Infirmierele bulgare s-au întors acasă şi au fost graţiate <font color=red>(VIDEO şi GALERIE FOTO)</font>
24 Iul 2007   •   07:37

Infirmierele bulgare şi medicul palestinian condamnaţi în Libia pentru infectarea deliberată cu HIV a 400 de copii au fost eliberaţi marţi dimineaţă şi au sosit la Sofia. Cei şase au fost graţiaţi chiar în momentul în care au sosit pe aeroportul din Sofia. Infirmerele bulgare şi medicul palestinan, care a primit de curând cetăţenie bulgară, au fost întâmpinaţi, la sosirea pe aeroport, de familii dar şi de o serie de oficiali. Cei şase sunt însoţiţi de Cecilia Sarkozy, soţia preşedintelui francez, de comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner şi ministrul bulgar de externe, care în urma negocierilor intense au reuşit să obţină extrădarea condamnaţilor în Bulgaria.

Cei şase, deţinuţi în Libia de opt ani, au fost condamnaţi la moarte, dar sentinţa a fost comutată, săptămâna trecută, în închisoare pe viaţă după ce familiile victimelor au primit compensaţii financiare. Imediat după ce săptămâna trecută Consiliul Superior al Instanţelor Judiciare, cea mai înaltă instanţă din Libia, a decis comutarea pedepsei cu moartea în închisoare pe viaţă, autorităţile bulgare au demarat procedurile de extrădare. Negocierile au fost extrem de dure.

Libia a întârziat, extrădarea celor şase în Bulgaria şi a formulat noi pretenţii. Autorităţile libiene au cerut o normalizare completă a relaţiilor cu ţările europene, precum şi garanţii pentru tratamentul copiilor bolnavi de SIDA. Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero Waldner, şi Cecilia Sarkozy, soţia preşedintelui francez, au participat la negocierile de la Tripoli şi au obţinut extrădare. Condamnaţii îşi vor ispăşi pedeapsa în Bulgaria.

Cele cinci infirmiere bulgare şi medicul palestinian au fost arestaţi în urmă cu opt ani şi au fost condamnaţi la moarte în mai 2004. Curtea Supremă libiană a respins verdictul şi a cerut rejudecarea dosarului. Procesul a fost reluat în mai anul trecut la Curtea Supremă de Justiţie din Tripoli. La începutul lunii trecute instanţa confirmă pedeapsa cu moartea în cazul celor cinci infirmiere bulgare şi al medicului palestinian. Săptămâna trecută, Consiliul Superior al Instanţelor Judiciare, cea mai înaltă instanţă din justiţia libiană a decis comutarea pedepsei cu moartea în închisoare pe viaţă.

Autorităţile de la Sofia au decis recent ca medicul palestinian condamnat împreună cu infirmierele să primească cetăţenie bulgară.

Uniunea Europeană şi Franţa au salutat marţi ?gestul umanitar? al Libiei, care a permis eliberarea celor şase cadre medicale bulgare.

IMAGINI CU SOSIREA INFIRMIERELOR LA SOFIA:

Antena 3

GALERIE FOTO

×
Parteneri
Florian Coldea, pus sub control judiciar cu cauţiune de 500.000 lei
x close