Antena 3 CNN Externe Inspectorii de DEZARMARE chimică au intrat în Siria

Inspectorii de DEZARMARE chimică au intrat în Siria

Inspectorii de DEZARMARE chimică au intrat în Siria
Sursa foto: Foto: Reuters
01 Oct 2013   •   15:38

Echipa celor 20 de inspectori internaţionali, care au sarcina să asigure distrugerea armelor chimice din Siria, au intrat în această ţară cu puţin timp în urmă.

O altă delegaţie internaţională, a încheiat luni investigaţia privind presupusele atacuri cu gaz sarin.

În aceeaşi zi, Organizaţia de Interzicere a Armelor Chimice (OPCW), cu sediul central la Haga, a trimis o echipă pentru a începe o misiune complexă de găsire şi dezafectare a peste 1000 de tone de arsenal chimic, iclusiv gas sarin sau de iperită, împrăştiate în 45 de locuri diferite, pe tot cuprinsul Siriei.

Misiunea inspectorilor vine după rezoluţia ONU care a cerut Siriei să distrugă întreg arsenalul chimic de care dispune. Procedura se anunţă extrem de complicată şi se estimează că va lua sfârşit la jumătatea anului viitor.

Echipa OPCW a plecat din Liban şi a intrat în Siria prin punctul de trecere a frontierei de la Masnaa. Cel puţin 20 de autovehicule, cu personal şi echipament specializat, au trecut astfel graniţa.
Din echipa de inspectori fac parte ingineri, chimişti şi paramedici, dar şi alte persoane cu profesii diferite. Misiunea lor, care se anunţă complicată, va începe imediat, iar un prim raport este aşteptat să fie formulat după 30 de zile.

Autorităţile siriene au promis în repetate rânduri că vor colabora cu experţii internaţionali, trimişi aici de Consiliul de Securitate al ONU.
Preşedintele de la Damasc, Bashar al-Assad, a spus duminică, într-un interviu difuzat de RAI News 24, că regimul său va da dovadă de toată transparenţa disponibilă:
"Bineînţeles că vom îndeplini toate cerinţele. În întreaga noastră istorie, noi am procedat la fel cu orice tratat semnat... conform cu fiecare capitol din înţelegere. Nu avem nici cea mai mică reţinere", a spus Al Assad.

×
Subiecte în articol: Bashar al-Assad
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close