Magazinele din Marea Britanie au început să folosească inteligența artificială pentru a-i prinde pe hoți. Datele biometrice ale suspectului sunt stocate pe Facewatch timp de un an, iar dacă se întoarce în magazin, prezența lui va alerta personalul.
În cazul hoților prolifici sau al celor suspectați că au sustras un obiect de mare valoare, datele biometrice pot fi partajate cu alte magazine din zonă, toate acestea fiind legale, potrivit legislației britanice.
”Am raportat toate aceste infracțiuni la poliție, am încercat să ajut poliția, le-am oferit imaginile de pe camerele de supraveghere, dar nimic nu s-a întâmplat”, spune creatorul aplicației.
Acest lucru nu a început într-un magazin, ci într-un bar de vinuri, de fapt cel mai vechi bar de vinuri din Londra, condus de fondatorul Facewatch, Simon Gordon.
”Scopul nostru este să fim de încredere. Iar noi suntem numele de încredere în domeniul recunoașterii faciale și al prevenirii criminalității. Suntem aici doar pentru a preveni infracțiunile. Toată lumea ar trebui să ia în serios securitatea”, mai precizează acesta.
Gordon spune că nu există nicio prejudecată în algoritmii lor de recunoaștere facială și că firma folosește și super-recunoscători faciali umani. Dar se mai întâmplă și greșeli.
Precizia a fost de 99,85% în iunie, conform Facewatch.
”Dacă ești pus pe o listă de supraveghere, informațiile tale sunt păstrate până la un an... pentru că nu există un proces real. Totul este făcut de o companie privată. Nu există nicio implicare a poliției.
Nu există nicio dovadă directă că cineva a comis o infracțiune. Astfel, ai putea foarte ușor să fii inclus pe nedrept pe listele de supraveghere și să ți se schimbe cu adevărat viața pentru că o tehnologie bazată pe inteligență artificială te-a identificat ca fiind un infractor, deși nu ești”, spune Madeleine Stone, ofițer Big Brother Watch.