Antena 3 CNN Externe Întrebarea care bântuie toate cancelariile din lume. Unde se va refugia Edward Snowden?

Întrebarea care bântuie toate cancelariile din lume. Unde se va refugia Edward Snowden?

Întrebarea care bântuie toate cancelariile din lume. Unde se va refugia Edward Snowden?
04 Iul 2013   •   14:41

Opţiunile pe care Edward Snowden le mai are la dispoziţie, în ceea ce priveşte azilul solicitat, scad pe zi de trece. Fostul agent CIA şi colaborator NSA, care a dezvălui lumii întregi programul secret de spionaj în masă al americanilor (PRISM), a devenit un fugar, hăituit de numeroase servicii secrete, încă de la sfârşitul lunii mai, atunci când a ales să se refugieze în Hong Kong.

De-atunci, doar câteva ţări şi-au arătat disponibilitate de a îi asigura acestui azil. Până se va decide asupra următoarei sale destinaţii, Snowden se află încă în zona de tranzit a aeroportului moscovit Sheremetyevo.

Mai jos, avem o listă a statelor care se aflau pe radarul fostului agent CIA şi poziţia oficială exprimată de acestea.

Austria. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1998. Răspunsul Vienei a fost că Snowden trebuie să fie pe pământ austriac pentru a completa formularul privind azilul.

Bolivia. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1995. Cu câteva ore înainte ca avionul său să fie deturnat deasupra Europei, sub suspiciunea că la bord s-ar afla şi Edward Snowden, preşedintele Evo Morales declarase că va lua în considerare o eventuală cerere de azil, din partea fugarului.

Brazilia. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1961. Autorităţile de aici au spus că vor respinge azilul lui Snowden.

China (Hong Kong).
Există un tratat de extrădare între SUA şi Hong Kong, semnat în 1996, înainte ca provincia să fie alipită Chinei. Oficialii SUA au acuzat autorităţile de aici că au tergiversat cererea de extrădare a lui Snowden, înainte ca acesta să plece în Rusia. China nu are un tratat reciproc de extrădare cu SUA şi nu a dat un răspuns oficial în ceea ce priveşte acordarea azilului.

Cuba. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1904. Până acum, nu a fost niciun răspuns oficial venit din partea administraţiei politice de la Havana.

Ecuador. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1872. La fel ca în Austria, Snowden trebuie să fie pe teritoriul acestei ţări, pentru a primi azilul.

Finlanda. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1976. Snowden trebuie să fie pe teritoriul acestei ţări pentru a beneficia de azil.

Franţa. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1996. Niciun răspuns oficial, chiar dacă preşedintele Francois Hollande a spus că nu a primit nicio cerere din partea lui Snowden.

Germania. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1978. Din punct de vedere tehnic, Snowden trebuie şi în acest caz să fie prezent pe teritoriul acestei ţări. Potrivit unui oficial guvernamental de la Berlin, există însă şi excepţii. O persoană aflată în afara Germaniei poate primi azil politic STRICT din motive umanitare. "Acest lucru trebuie analizat cu atenţie, dacă Edward Snowden va solicita ajutorul nostru", a menţionat oficialul.

Islanda. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1902. Snowden trebuie să fie pe teritoriul acestei ţări pentru a beneficia de azil.

India. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1997. Cererea de azil a fost respinsă de autorităţile de la New Delhi.

Irlanda. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1983. Snowden trebuie să fie pe teritoriul acestei ţări pentru a beneficia de azil.

Italia. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1983. Cererea de azil a fost respinsă de autorităţile de la Roma.

Olanda. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1980. Snowden trebuie să fie pe teritoriul acestei ţări pentru a beneficia de azil.

Nicaragua. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1905. Până acum, nu a fost niciun răspuns oficial venit din partea administraţiei politice.

Norvegia.
Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1977. Snowden trebuie să fie pe teritoriul acestei ţări pentru a beneficia de azil.

Polonia. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1996. Cererea de azil a fost respinsă de autorităţile de la Varşovia.

Rusia. Nu există niciun tratat de extrădare cu SUA, după Revoluţia bolşevică din 1917. Oricum, un asemenea tratat fusese parafat în 1887. Snowden, care se află de mai bine de 10 zile în zona de tranzit a aeroportului internaţional din Moscova, şi-a retras cererea de azil după ce preşedintele Vladimir Putin a condiţionat şederea lui de încetarea dezvăiluirilor "dăunătoare partenerilor americani".

Spania. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1970. Snowden trebuie să fie pe teritoriul acestei ţări pentru a beneficia de azil.

Elveţia. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1990. Cererea de azil a fost respinsă de autorităţile de la Berna.

Venezuela. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1992. Autorităţile de la Caracas ar putea acorda azilul lui Snowden. "Nu ni s-a cerut ajutorul, dar când o va face, el (Snowden) va primi un răspuns clar din partea noastră", a declarat marţi preşedintele Nicolas Maduro.

×
Subiecte în articol: Edward Snowden
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close