Antena 3 CNN Externe Iran va produce centrifuge mai rapide

Iran va produce centrifuge mai rapide

Iran va produce centrifuge mai rapide
Sursa foto: centrifuge
13 Apr 2010   •   08:11

Iran a anunţat că va începe în curând producţia în masă a unor centrifuge capabile de îmbogăţirea uraniului, cea mai controversată parte a programului său nuclear, de trei ori mai repede decât sistemele existente.
Şeful atomic iranian Ali Akbar Salehi declara că republica islamică posedă acum know-how-ul tehnic pentru a produce pile de combustibil necesare pentru reactoarele atomice.
"Producţia în masă a unei a doua generaţii de centrifuge va începe în următoarele luni," arăta Salehi la televiziunea de stat, duminică.
La sfârşitul săptămânii trecute, Iran a dezvălui centrifuge de generaţia a treia despre care susţine că poate îmbogăţi uraniul de şase ori mai repede decât sistemul IR-1 la uzina sa din Natanz.
Unitatea din Natanz are o capacitate de 60.000 de centrifuge, iar Iran a îmbogăţit constant uraniul timp de ani, sfidând trei seturi de sancţiuni ONU.
Îmbogăţirea uraniului este în centrul controversei ce înconjoară programul nuclear al Iranului , deoarece materialul poate fi folosit fie pentru a alimenta un reactor nuclear fie pentru construirea unei bombe atomice.
Organismul nuclear al ONU a raportat în februarie că Iran a instalat 8.610 centrifuge IR-1 la Natanz.
Statele occidentale suspectează Iranul că doreşte să construiască arme nucleare, în timp ce Teheranul neagă aceste acuzaţii, susţinând că uraniul este necesar doar pentru a produce electricitate.
Duminică, preşedintele parlamentului Ali Larijani a reiterat negaţia iraniană, citând un fatwa (edict religios) precedent al liderului suprem iranian ayatollah Ali Khamenei care arată că "folosirea armelor de distrugere în masă, inclusiv armele nucleare este haram (interzisă)."
Salehi a mai justificat dezvoltarea unor centrifuge avansate, amintind că "americanii folosesc de asemenea centrifuge avansate" .
El a mai respins şi afirmaţiile occidentale că Iran nu are know-how pentru a face pile de combustibil pentru a alimenta un reactor.
Salehi a declarat că Iran este aproape de a stăpâni tehnologia necesară pentru pilde combustibil, iar vineri, republica islamică a dezvăluit modelul "virtual" .
El sublinia că "dacă statele occidentale nu ar fi creat probleme, până acum am fi putut exporta radioizotopi" de la reactorul din Teheran.
Antena3.ro

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close