CANDIDAȚI
Antena 3 CNN Externe Încetarea focului în Gaza a întârziat trei ore, Israelul nu a primit la timp lista cu ostaticii care vor fi eliberați duminică

Încetarea focului în Gaza a întârziat trei ore, Israelul nu a primit la timp lista cu ostaticii care vor fi eliberați duminică

Anamaria Nedelcoff
5 minute de citit Publicat la 08:53 19 Ian 2025 Modificat la 13:29 19 Ian 2025
bombardamente in gaza
Acordul de încetare a focului în Gaza a fost amânat, Israel n-a primit lista cu ostaticii care vor fi eliberați. FOTO: Profimedia Images

Acordul de încetare a focului în Fâşia Gaza nu va intra în vigoare până când Israelul nu va primi o listă a ostaticilor care urmează să fie eliberați de Hamas. Premierul Benjamin Netanyahu a transmis avertismentul într-o declarație făcută cu doar o oră înainte de ora stabilită pentru începerea acordului, şi anume ora 8:30. Hamas a pus întârzierea în predarea numelor pe seama unor "motive tehnice din teren". Într-o declarație, Hamas a afirmat că se angajează să respecte acordul de încetare a focului anunțat săptămâna trecută. Familiile ostaticilor din Gaza s-au reunit la Paris cu oficiali francezi și grupuri evreiești, înaintea eliberării așteptate a acestora. În marile capitale europene au avut loc mitinguri pentru ca acordul să intre în vigoare.

UPDATE 11.00 Israelul a primit lista cu cele trei femei care vor fi eliberate de Hamas duminică, a declarat un înalt oficial israelian pentru CNN.

UPDATE 9.55. IDF a anunțat că în Gaza continuă luptele Trei palestinieni au fost uciși de dronele israeliene, au declarat duminică medicii din zona, scrie The Guardian. 

Armata israeliană a transmis că a lovit „ținte teroriste” în nordul și centrul Gazei.

Știrea inițială

Încetarea focului fusese stabilită să intre în vigoare la ora 8:30, dar prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat duminică dimineață că nu va fi pusă în aplicare dacă gruparea teroristp nu va respecta termenii conveniți și nu va da numele celor trei femei ostatice.

Conform termenilor acordului, Hamas s-a obligat să transmită numele ostaticilor cu cel puțin 24 de ore înainte de eliberarea lor. Cu toate acestea, gruparea teroristă încă nu a confirmat care trei dintre cei 97 de ostatici sunt primii pe listă pentru eliberare. La scurt timp după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu a transmis avertismentul, Hamas a susținut că întârzierea e cauzată de „motive tehnice”.

Între timp, Forțele de Apărare ale Israelului au repetat avertismentul către palestinienii din Fâșia Gaza să stea departe de zonele în care armata va rămâne dislocată la începutul acordului de încetare a focului cu Hamas.

Acordul negociat în Qatar prevede o primă fază care cuprinde un armistiţiu iniţial de şase săptămâni însoţit de eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie 2023, în schimbul eliberării deţinuţilor palestinieni încarceraţi de Israel.

Treizeci şi trei din cei 98 de ostatici israelieni rămaşi în mâinile Hamas, inclusiv femei, copii, bărbaţi peste 50 de ani, bolnavi şi răniţi, vor fi eliberaţi în această fază. În schimb, Israelul va elibera aproape 2 000 de palestinieni din închisorile sale.

Printre aceşti prizonieri se numără 737 de bărbaţi, femei şi adolescenţi, dintre care unii sunt membri ai grupurilor militante palestiniene condamnaţi pentru atacuri teroriste, precum şi sute de palestinieni din Gaza aflaţi în detenţie de la începutul războiului.

Trei puncte de primire au fost înfiinţate la frontiera de sud a Israelului cu Gaza, la punctele de trecere Kerem Shalom şi Eretz şi la punctul de trecere de lângă Kibbutz Reim, a declarat un oficial militar. Captivii vor fi îngrijiţi de medici şi apoi duşi la spitale.

Proteste în marile capitale europene în sprijinul Palestinei și al acordului de încetare a focului dintre Israel și Hamas

Mulți protestatari europeni speră că încetarea focului, pe care Israelul o consideră temporară, va duce la o pace durabilă în Orientul Mijlociu.

Au avut loc mitinguri în marile capitale europene în sprijinul Palestinei și al acordului de încetare a focului dintre Israel și Hamas, care a intrat în vigoare duminică dimineața, notează Euronews.

Incursiunea Hamas în sudul Israelului, în octombrie 2023, a declanșat unele dintre cele mai brutale lupte dintre gruparea militantă și Forțele de Apărare ale Israelului (IDF).

Atacul a provocat moartea a 1.200 de persoane și capturarea a 250 de ostatici, care au fost duși în Gaza, unde aproximativ 100 dintre ei încă se află.

15 luni de război în Gaza au devastat Fâșia și au lăsat peste 46.000 de palestinieni morți, deși autoritățile din domeniul sănătății nu fac distincție între combatanți și civili în statistici.

Mulți protestatari europeni speră că încetarea focului, pe care Israelul o consideră temporară, va duce la o pace durabilă.

„Sunt foarte tristă. Mi-e frică”

Familiile ostaticilor din Gaza s-au reunit la Paris cu oficiali francezi și grupuri evreiești, înaintea eliberării așteptate a captivilor.

Încetarea focului dintre Israel și Hamas a intrat în vigoare la ora 08:30, iar 33 de ostatici urmează să fie eliberați în următoarele șase săptămâni, în schimbul a sute de palestinieni încarcerați de Israel.

Unele rude ale captivilor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea celor dragi.

„Vă puteți imagina că ostaticii au fost supuși torturii, abuzurilor, violenței sexuale, privați de mâncare, apă, igienă, lumină solară atât de mult timp”, a spus Moshe Emilio Lavi, cumnatul ostaticului Omri Miran.

Ayelet Samerano, mama lui Jonathan Samerano, care a murit pe 7 octombrie în timpul atacului Hamas asupra festivalului de muzică Supernova, a vorbit mulțimii și a spus că este important pentru ea să sprijine celelalte familii, chiar dacă „nu poate fi fericită” deoarece fiul ei nu se va întoarce.

„Pe de o parte, sunt foarte fericită că oamenii se întorc la familiile lor, iar pe de altă parte, fiul meu nu se va întoarce acum. Sunt foarte tristă, mi-e frică”, a spus ea.

„Este un sentiment dulce-amar. Durerea resimțită nu se vindecă”

Demonstranți și activiști au mărșăluit prin Madrid în sprijinul palestinienilor, cu câteva ore înainte ca încetarea focului să intre în vigoare.

„Luptăm pentru asta de mult timp, nu este prima dată când ieșim să protestăm. Este un sentiment dulce-amar, deoarece a fost nevoie de mult timp pentru a ajunge la un acord. Au luat peste 47.000 de vieți, iar durerea resimțită nu se vindecă”, a spus protestatara Jazmine Alastair.

În timp ce unii protestatari au ținut pancarte cu mesaje precum „Pace pentru Pământ” și „Pace dreaptă”, alți protestatari au cerut guvernului Spaniei să boicoteze Israelul.

„Gaza este distrusă, așa că această încetare a focului este în regulă, dar nu este soluția”, a spus Abdalah Elbana.

Câteva mii de oameni au mărșăluit prin Lisabona pentru a protesta împotriva tuturor războaielor și pentru a cere pace.

Protestul a fost organizat de mai multe sindicate și grupuri ale societății civile.

 

Zeci de steaguri palestiniene au putut fi văzute printre protestatari, care au scandat pentru pace în Orientul Mijlociu.

„Noi suntem apărătorii păcii, noi suntem cei care ne mobilizăm pentru această cauză, pentru a proteja prezentul și viitorul umanității. Vom spune întotdeauna da păcii și nu războiului”, a spus fostul europarlamentar și organizator al protestului, Ilda Figueiredo.

77 de persoane au fost arestate la Londra

La Londra, mii de protestatari pro-Palestina au organizat un miting static în Whitehall, după ce poliția le-a restricționat planurile de a mărșălui pe lângă sediul BBC și în apropierea unei sinagogi.

Protestatarii au afișat pancarte cu mesajul „Starmer are sânge pe mâini”, o referire la sprijinul acordat de Regatul Unit operațiunii militare israeliene din Gaza.

Poliția Metropolitană a anunțat că 77 de persoane au fost arestate în timpul zilei.

60 dintre aceste arestări au vizat persoane care au încălcat condițiile convenite cu autoritățile înainte de demonstrație și au forțat o linie a poliției pentru a ajunge în Trafalgar Square.

×
x close