Italia, paralizată de o grevă generală! La Milano şi Torino protestele au degenerat în confruntări cu forţele de ordine

de G.C.P    |    12 Dec 2014   •   16:45
Italia, paralizată de o grevă generală! La Milano şi Torino protestele au degenerat în confruntări cu forţele de ordine

Italienii au început vineri o grevă generală, la apelul a două mari confederaţii sindicale care organizează acţiuni de protest în 54 de oraşe împotriva politicii economice şi sociale a guvernului condus de Matteo Renzi, transmite agerpres .

Administraţiile din sănătate, şcolile, transporturile, toate sectoarele de activitate au fost afectate, dar au asigurat serviciile minime. Greva era prevăzută între 09.00 (07.00 GMT) şi 17.00 (15.00 GMT), dar acţiunea fost scurtată cu o oră, la cererea ministrului italian al transporturilor Maurizio Lupi, pentru a permite celor care participă la această acţiune sau care lucrează să se întoarcă acasă pînă la sfârşitul zilei.

Greva a fost organizată în sectorul public şi cel privat de principala confederaţie italiană CGIL şi a fost susţinută de UIL. O a treia confederaţie sindicală, UGL, mai mică, s-a alăturat mişcării, în timp ce CISL a rămas în afara acestei acţiuni, considerând că protestul este contraproductiv.

Au fost înregistrate perturbări în special în sectorul aerian, ca urmare a anulării unor zboruri şi a participării la grevă a controlorilor de trafic aerian.

Principala nemulţumire sindicală este legată de "Jobs Act", reforma pieţei muncii dorită de Renzi pentru a încuraja angajările. Legea, adoptată săptămâna trecută, prevede facilitarea concedierilor şi reducerea drepturilor şi protecţiilor angajaţilor în primii ani de contract.

Sindicatele denunţă de asemenea proiectul de buget pe 2015, apreciind că măsurile de relansare a economiei sunt insuficiente.

La Roma a fost organizat un protest în centrul oraşului şi o manifestaţie într-una din pieţele capitalei italiene.

Situaţii mai tensionate au avut loc în Milano şi Torino, acolo unde protestele au degenerat în confruntări cu forţele de ordine.

Parteneri
x close