Antena 3 CNN Externe Italia: vaccinarea devine obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani

Italia: vaccinarea devine obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani

Italia a făcut miercuri vaccinarea împotriva COVID-19 obligatorie pentru persoanele cu vârsta de 50 de ani, una dintre puținele țări europene care a luat măsuri similare, în încercarea de a reduce presiunea asupra serviciului său de sănătate și de a reduce decesele.

Italia: vaccinarea devine obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani
Sursa foto: getty images
de Alexandra Ionescu    |    05 Ian 2022   •   23:47

Măsura intră imediat în vigoare și va dura până pe 15 iunie.

Italia a înregistrat peste 138.000 de decese cu coronavirus de la izbucnirea epidemiei în februarie 2020, al doilea cel mai mare număr din Europa, după Marea Britanie.

Guvernul premierului Mario Draghi a făcut deja vaccinarea obligatorie pentru profesori și lucrătorii din domeniul sănătății, iar din octombrie anul trecut toți angajații trebuie să fie vaccinați sau să prezinte un test negativ înainte de a intra la locul de muncă.

Refuzul are ca rezultat suspendarea de la muncă fără plată, dar nu concedierea.

Decretul de miercuri întărește acest lucru pentru lucrătorii cu vârsta peste 50 de ani, eliminând opțiunea de a face un test în loc de vaccinare. Nu a fost imediat clar care ar fi sancțiunea pentru cei care încalcă regula, ce intră în vigoare din 15 februarie.

Decretul a fost aprobat după o ședință de cabinet de două ore și jumătate, care a dus la fricțiuni în cadrul coaliției multipartide a lui Draghi.

„Măsurile de astăzi urmăresc să mențină spitalele noastre funcționale și, în același timp, să mențină deschise școlile și afacerile”, a declarat Draghi, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Miniștrii din Liga de dreapta au emis o declarație prin care au numit noua lege  „fără fundament științific, având în vedere că majoritatea absolută a celor internați cu COVID au peste 60 de ani”.

Liga a reușit să atenueze un proiect anterior al decretului care propunea ca doar persoanele cu dovada de vaccinare sau infecție recentă să poată intra în birourile publice, magazinele neesențiale, băncile, oficiile poștale și frizerii.

Decretul final a stabilit că aceste locații vor rămâne deschise celor nevaccinați atâta timp cât aceștia vor avea un test negativ, potrivit Reuters.

În alte părți ale Europei, Austria a anunțat planuri de a face vaccinarea obligatorie pentru cei peste 14 ani de luna viitoare, în timp ce în Grecia va fi obligatorie pentru cei peste 60 de ani începând cu 16 ianuarie. 

Italia a fost lovită mai târziu decât mai multe țări din nordul Europei de varianta extrem de contagioasă Omicron, dar numărul de cazuri a crescut constant în ultimele săptămâni, cu o presiune tot mai mare asupra spitalelor și unităților de terapie intensivă.

A înregistrat o medie de peste 150 de decese pe zi în ultimele două săptămâni, cu 231 de decese miercuri și 259 marți. Numărul de 189.109 noi infecții de miercuri a fost cel mai mare de la începutul pandemiei. 

Aproximativ 74% dintre italieni au primit cel puțin două vaccinuri și 6% au avut doar o singurădoză, potrivit Our World in Data. Aproximativ 35% au avut o a treia injecție de „rapel”.

×
Subiecte în articol: Italia vaccinare COVID-19 omicron pandemie
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close