Antena 3 CNN Externe Eroul care donează sânge de 60 de ani. Anticorpii lui au salvat milioane de vieţi

Eroul care donează sânge de 60 de ani. Anticorpii lui au salvat milioane de vieţi

Eroul care donează sânge de 60 de ani. Anticorpii lui au salvat milioane de vieţi
de S.T.    |    22 Oct 2015   •   15:19

James Harrison, un bărbat din Australia în vârstă de 78 de ani, donează sânge de 60 de ani. Plasma lui conţine anticorpi preţioşi ce au salvat peste 2 milioane de vieţi, relatează CNN.

Cunoscut drept "omul cu braţul de aur", bărbatul care donează săptămânal sânge are un anticorp folosit pentru a crea injectarea de anti-D. Acesta împiedică sistemul imunitar al femeilor cu sânge-Rh negativ să-i afecteze pe bebeluşi (cu Rh pozitiv -n.red.).

James avea 14 ani când a trăit una dintre cele mai traumatizante experienţe din viaţă: i-a fost extirpat un plămân, operaţie în cadrul căreia a avut nevoie de 13 litri de sânge. Marcat de faptul că donatori anonimi i-au salvat viaţa, a hotărât să devină el însuşi donator de sânge. Atunci a descoperit că sângele lui conţine o serie de anticorpi extrem de rari ce ajută gravidele cu RH negativ şi de atunci donează în fiecare săptămână.

La scurt timp după ce a devenit donator, medicii l-au solicitat pentru a colabora la dezvoltarea unui vaccin împotriva bolii hemolitice a nou-născuţilor (vaccin numit Anti-D), James Harrison fiind unul dintre cei 50 de australieni al căror sânge conţine anticorpii capabili să lupte împotriva acestei boli.

"Australia a fost una dintre primele ţări care a găsit un donator de sânge cu acest anticorp, aşa că a fost destul de revoluţionar la momentul respectiv", a declarat, pentru CNN, Jemma Falkenmire, de la Serviciul "Donări Sânge" al Crucii Roşii australiene.

Cercetătorii nu ştiu sigur de ce sângele lui Harrison produce aceşti anticorpi, dar cel mai probabil transfuziile de sânge făcute la 14 ani au creat aceste efecte.

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close