Antena 3 CNN Externe James Rosapepe, interviu în exclusivitate pentru Antena 3: ”România, un aliat-cheie care se bucură de susținerea americanilor”

James Rosapepe, interviu în exclusivitate pentru Antena 3: ”România, un aliat-cheie care se bucură de susținerea americanilor”

Fostul ambasador al Statelor Unite la Bucureşti la finalul anilor '90, James Rosapepe, este acum preşedintele unei organizații dedicate promovării relațiilor româno-americane.

James Rosapepe, interviu în exclusivitate pentru Antena 3: ”România, un aliat-cheie care se bucură de susținerea americanilor”
Sursa foto: YouTube/Ambasada Romaniei in SUA Romanian Embassy in the US
de Alina Anghel    |    24 Dec 2021   •   11:52

Jim Rosapepe, fost ambasador al SUA in Romania in perioada 1998- 2001, a susținut un interviu în direct pentru Antena 3, unde a vorbit despre relațiile româno-americane, despre ONG-ul ”Alianța”, și despre Visa Waiver.

”Alianța” a luat naștere în 2014 sub conducerea fostului ambasador american în România, Mark Gitenstein. Când s-a întors din România, unde reprezentase SUA, a fost îngrijorat că americanii din SUA, cărora le păsa de România , aveau relații cu România, nu erau suficient de bine organizați.

Așa că ne-am adunat, și ne-am gândit să punem bazele unei organizații formate din americani interesați de România. Este un ONG american, am inclus și români, avem și britanici, și alte naționalități, dar este în mod fundamental o organizație care aduce împreună oameni care eu legături cu România”, a spus el. 

Unul dintre lucrurile care este foarte important pentru americani și români este parteneriatul strategic dintre țările noastre, alianța militară din cadru NATO. Ne-am gândit să creștem vizibilitatea americanilor cărora le pasă de relația noastră, și exact asta face Alianța, face asta tot anul, dar o dată pe an organizăm o gală și un summit la Washington”.

România nu trebuie să se aștepte la mari schimbări în următorii ani, ci mai degrabă la o continuitate, deoarece se bucură de susținerea atât a democraților cât și a republicanilor. 

El a reamintit că Joe Biden cunoaşte România pe care a vizitat-o de multe ori şi a fost unul dintre cei care a promovat Alianţa şi calitatea României de membru al NATO. El considera România un aliat important încă de la sfârșitul anilor 90.

”SUA consideră România un aliat bun, și din cauza conflictului din Ucraina, trebuie să ne concentrăm asupra importanței relației”

”România mai are de lucrat la unele aspecte, ceea ce duce la scăderea ratei de respingere a cererilor de vize.

”Merge în direcția care trebuie, va ajunge acolo, pe termen scurt, un factor care complică lucrurile este criza de COVID, deoarece acum cu oamenii care călătoresc peste tot, nu văd acest lucru (n.r. Aderarea României la Visa Waiver) rezolvându-se în următoarele luni”.

Întrebat care ar trebui să fie principalele calități ale României, diplomatul a spus: ”Vaccinarea. Președintele Biden spune asta și despre SUA, eu spun asta și despre SUA și despre România.Prioritatea trebuie să fie vaccinarea și dozele booster. COVID nu va dispărea fără mult efort și participarea tuturor, de aceea eu pun accentul pe asta”.

A vorbit apoi despre corupția din România, care ar trebui eliminată.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close