Antena 3 CNN Externe Jens Stoltenberg, declarații după incidentele din Ucraina: "Suntem îngrijorați că Rusia încearcă să creeze un pretext pentru agresiune"

Jens Stoltenberg, declarații după incidentele din Ucraina: "Suntem îngrijorați că Rusia încearcă să creeze un pretext pentru agresiune"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat, joi, concluziile zilei a doua a întrunirii miniștrilor apărării din statele NATO. Este ziua în care presa internațională a relatat că separatiștii din estul Ucrainei și forțele Kievului s-au acuzat reciproc de tiruri cu arme grele și de lovirea unei grădinițe în Lugansk.

Jens Stoltenberg, declarații după incidentele din Ucraina: "Suntem îngrijorați că Rusia încearcă să creeze un pretext pentru agresiune"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    17 Feb 2022   •   14:07

"Cerem Rusiei să facă ce a spus, să își retragă forțele din apropierea graniței cu Ucraina", a declarat Stoltenberg, reiterând că NATO nu a constatat elemente de detensionare puse în practică.

Jens Stoltenberg: "Suntem îngrijorați că Rusia încearcă să creeze un pretext pentru un atac armat în Ucraina"

"Suntem îngrijorați că Rusia încearcă să creeze un pretext pentru un atac armat în Ucraina. Nu avem încă informații clare, nu știm ce se va întâmpla, dar știm că Rusia a creat la graniță cea mai mare mobilizare de trupe din ultimii zeci de ani.

Știm că în Donbas sunt prezenți ofițeri de informații ruși și am văzut tentative de a crea așa numite operațiuni 'false flag' (sub steag fals), pentru a oferi o scuză în perspectiva unei invazii.

Aliații NATO au prezentat planurile și eforturile rușilor în materie de dezinformare, pentru că noi credem că astfel le va fi mai dificil să invadeze", a arătat Stoltenberg, întrebat în legătură cu incidentele semnalate joi în estul Ucrainei.

El a adăugat că Alianța monitorizează situația din estul separatist al Ucrainei și a reiterat că o agresiune a Moscovei în Ucraina va implica un cost ridicat pentru Rusia.

În contextul participării miniștrilor Apărării din Ucraina și Georgia la reuniunea de joi, secretarul general al NATO a spus că ușa Alianței rămâne deschisă și că prerogativa admiterii de noi state aparține membrilor acesteia.

"Nu ne putem întoarce la epoca sferelor de influență în care marile puteri intimidau, amenințau și agresau celelalte țări", a precizat el, menționând că o decizie privind aderarea Ucrainei și Georgiei la NATO nu se va lua fără aceste două țări.

Grup de Luptă NATO în România

Miercuri, Stoltenberg a confirmat intenția Alianței de a constitui și trimite noi Grupuri de Luptă în țările de pe flancul estic, România fiind, deocamdată, singura nominalizată de secretarul general pentru o astfel de desfășurare.

Grupul de Luptă din România ar urma să fie condus de Franța.

Joi, Stoltenberg a dat asigurări că NATO va continua să ofere sprijin "politic și practic" Ucrainei şi Georgiei.

Miniștrii apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, şi Georgia, Juanşer Burciuladze, au participat în calitate de invitați la reuniunea de la Bruxelles.

"Aliații din NATO au depus eforturi neobosite pentru a acționa în vederea unei soluții politice și diplomatice. Am făcut aceasta în colaborare strânsă cu Georgia și Ucraina. Iar sprijinul puternic politic și practic al NATO continuă în ceea ce privește Georgia și Ucraina", a precizat Jens Stoltenberg în debutul zilei a doua a reuniunii miniștrilor apărării din NATO.

"În timp ce noi ne întâlnim astăzi, pacea şi stabilitatea în regiunea euro-atlantică sunt amenințate", a continuat el, estimând că "există semnale de la Moscova conform cărora diplomația poate continua, însă, deocamdată, nu sunt vizibile semne ale retragerii sau reducerii presiunii trupelor ruse masate la frontiera ucraineană".

×
Subiecte în articol: NATO Ucraina Jens Stoltenberg
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close