Antena 3 CNN Externe Primul mesaj al lui Joe Biden după sosirea în Europa

Primul mesaj al lui Joe Biden după sosirea în Europa

Președintele american Joe Biden a participat la summit-ul extraordinar al NATO de la Bruxelles, la care Alianța a decis întărirea prezenței militare pe flancul estic, inclusiv în România, și a evaluat situația conflictului din Ucraina.

Primul mesaj al lui Joe Biden după sosirea în Europa
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    24 Mar 2022   •   14:56

Biden are, joi, pe agendă, un adevărat tur de forță diplomatic, care include discuții cu liderii G7, grupul celor mai dezvoltate state din lume, și o întâlnire cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Președintele american nu a făcut declarații de presă înainte de a participa la summit-ul NATO însă a publicat un mesaj pe contul său de Twitter.

 "Liderii NATO s-au întâlnit astăzi la Bruxelles, la o lună de la începutul invaziei neprovocate și nejustificate lansată de Rusia în Ucraina. Vom continua să sprijinim Ucraina cu asistență de securitate, pentru a lupta împotriva agresiunii ruse și pentru a-și susține dreptul la autoapărare", se spune în mesajul președintelui SUA.

Joe Biden urmează să susțină, joi seară, o conferință de presă la sediul Alianței Nord-Atlantice.

Iohannis: "NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în România"

Președintele Klaus Iohannis a confirmat, joi, la summit-ul de la Bruxelles, că NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în România.

”Este al doilea summit NATO într-o lună, de când Rusia a atacat complet neprovocat Ucraina.

Dorim să dovedim că suntem uniți și în NATO, și în relația transatlantică. Vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina, e vorba de ajutor umanitar.

Vrem să discutam și lucruri foarte importante: consolidarea flancului estic NATO. Ele vor face obiectul mai multor runde de discuții.

Avem o veste foarte bună: conform declarației lui Jens Stoltenberg, NATO a aprobat deja grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este cel pe care l-am solicitat

Am sperat să se realizeze repede și s-a realizat.

Iohannis: "Franța va fi națiune-cadru pentru grupul din România"

Este acel grup pentru care Franța va fi națiune-cadru. Urmează discuții să vedem cine mai participă. Sunt foarte bucuros că s-a decis deja”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat miercuri, înaintea summit-ului NATO, că alianța nord-atlantică va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

Grupurile de luptă ale NATO sunt compuse din circa 1.000 de militari și au rolul de a ajuta statele-gazdă să își pregătească defensiva.

Franța a decis trimiterea a 500 de militari în România, în cadrul unei misiuni a Alianței Nord-Atlantice, în contextul acțiunilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO.

Foto: Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele american, Joe Biden, la summit-ul extraordinar al NATO, 24 martie 2022

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close