Antena 3 CNN Externe Justiţia italiană: Între Berlusconi şi mafia siciliană a existat un pact timp de aproape 20 de ani

Justiţia italiană: Între Berlusconi şi mafia siciliană a existat un pact timp de aproape 20 de ani

Justiţia italiană: Între Berlusconi şi mafia siciliană a existat un pact timp de aproape 20 de ani
de M.T.    |    05 Sep 2013   •   19:41

Justiţia italiană susţine că, timp de aproape 20 de ani, a existat în mod clar un pact între Silvio Berlusconi şi mafia siciliană, informează AFP, citată de Mediafax.

Dezvăluirea a fost făcută în motivarea condamnării unui apropiat al fostului premier italian, dată publicităţii joi.

Potrivit Curţii de Apel din Palermo, fostul senator Marcello dell'Utri, condamnat în martie la 7 ani de închisoare pentru complicitate cu mafia, a servit ca „mediator în pactul dintre Silvio Berlusconi şi mafia", în virtutea căruia aceasta i-a asigurat protecţia lui Il Cavaliere în perioada 1974-1992, în schimbul unor sume foarte importante de bani.

Magistraţii italieni citează o întâlnire, organizată în mai 1974, la Milano, de către  Marcello Dell'Utri, între Silvio Berlusconi şi mai mulţi lideri ai mafiei, care a „reprezentat începutul acestui pact care îi va lega pe Berlusconi, Dell'Utri şi Cosa Nostra până în 1992".

În virtutea acestui acord, „întreprinzătorul milanez", Berlusconi, „a abandonat orice idee de a fi protejat de către instituţii şi s-a plasat sub umbrela protecţiei mafiote", „fără să se sustragă vreodată obligaţiei de a plăti sume importante mafiei".

Berlusconi a fost nevoit astfel să angajeze un valet la Arcore, la vila sal de lângă Milano, „nu atât din pasiune pentru cai", cât „pentru a garanta o prezenţă mafiotă în vilă", scrie Curtea cu ironie.

În afară de plata unor sume de bani de către Silvio Berlusconi către Cosa Nostra, prin intermediul lui Dell'Utri, pactul a permis ca „asocierea mafiotă să se consolideze şi să îşi consolideze puterea”.

În cursul procesului în apel al lui Dell'Utri, în septembrie 2012, Silvio Berlusconi a fost audiat ca martor timp de trei ore, cu privire la posibilitatea ca mafia să-i fi extrocat, prin intermediul lui Dell'Utri, suma de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru a-i acorda protecţia ei.

Berlusconi a respins această variantă, afirmând pur şi simplu că a vrut să „ajute un prieten".

×
Subiecte în articol: Silvio Berlusconi mafia Cosa Nostra
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close