Antena 3 CNN Externe Lakhdar Brahimi: Intervenţia în Siria necesită aprobarea Consiliului de Securitate

Lakhdar Brahimi: Intervenţia în Siria necesită aprobarea Consiliului de Securitate

Lakhdar Brahimi: Intervenţia în Siria necesită aprobarea Consiliului de Securitate
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    28 Aug 2013   •   17:05

Emisarul special al ONU în Siria, Lakhdar Brahimi, a declarat miercuri la Geneva că, deşi există dovezi că în timpul atacului de la 21 august din apropiere de Damasc s-a folosit „o anumită substanţă”, orice intervenţie militară împotriva regimului condus de  Bashar al-Assad trebuie să aibă acceptul Consiliului de Securitate al ONU.

„Se pare că o anume substanţă a fost folosită pentru a ucide multe persoane, fără niciun dubiu peste o sută, unii vorbesc de 300, alţii vorbesc de 600, poate o mie, poate mai mult, iar acest lucru este inacceptabil, scandalor", a spus Brahimi.

Cu toate acestea, „legea internaţională spune că o acţiune militară poate fi întreprinsă după decizia Consiliului de Securitate”.

Oficialul ONU a precizat că este încrezător în faptul că administraţia Obama nu va acţiona impulsiv în această privinţă: „Ştiu că preşedintele Obama şi administraţia americană nu apasă uşor pe trăgaci. Nu ştiu ce vor decide, dar legea internaţională este clară”.

Brahimi recunoaşte că „dacă o acţiune militară va avea loc, nu există nicio îndoială că aceasta va avea un efect asupra situaţiei din Siria”, dar el continuă să creadă că „nu va avea loc o soluţie militară în Siria. Nu va exista decât o soluţie politică şi, cu cât se lucrează mai repede pentru o astfel de soluţie, cu atât mai bine”.

În acest sens, el a subliniat necesitatea continuării eforturilor în vederea desfăşurării unei conferinţe de pace, numită Geneva 2, şi a anunţat că va continua dialogul cu americanii şi ruşii.

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close