Antena 3 CNN Externe Laşitate extremă! După ce şi-a abandonat nava, comandantul a refuzat să revină la bord pentru a evacua pasagerii

Laşitate extremă! După ce şi-a abandonat nava, comandantul a refuzat să revină la bord pentru a evacua pasagerii

Laşitate extremă! După ce şi-a abandonat nava, comandantul a refuzat să revină la bord pentru a evacua pasagerii
Sursa foto: Foto: abcnews.go.com
17 Ian 2012   •   11:18

O înregistrare prezintã refuzul comandantului de a reveni la bordul navei naufragiate în Italia

Comandantul navei Costa Concordia a refuzat să se întoarcă la bord pentru a evacua pasagerii, după ce vasul a naufragiat, vineri seară, în zona insulei italiene Giglio.

O conversaţie telefonică înregistrată între căpitănia portului şi comandant arată că acesta a refuzat să urce la bord pentru a evacua pasagerii, informează AFP.

Comandantul Francesco Schettino a fost contactat pe telefonul mobil de un ofiţer de la căpitănie care îi ordona să se întoarcă pe navă.

Vezi aici transcrierea conversaţiei telefonice difuzate de agenţia ANSA:     

Ofiţer căpitănie: "Acum, mergeţi la proră, urcaţi pe scara de salvare (de frânghie) şi coordonaţi evacuarea. Trebuie sã ne spuneţi câţi oameni sunt, câţi copii, femei, pasageri, numărul exact din fiecare categorie"

Comandant: ...

Ofiţer căpitănie: "Ce faceţi? Abandonaţi operaţiunile?"

Comandant: "Nu, sunt aici, coordonez operaţiunile".

Ofiţer căpitănie: 
"Comandante, este un ordin, eu comand acum, aţi anunţat abandonarea navei, trebuie sã mergeţi la prorã, sã urcaţi din nou la bord şi sã coordonaţi intervenţia. Deja sunt cadavre"

Comandant:  "Câte?"

Ofiţer căpitănie:  "Dumneavoastră trebuie să-mi spuneţi asta, ce faceţi? Vreţi să mergeţi acasă? Acum vă întoarceţi acolo şi ne spuneţi ce putem face, câţi oameni sunt, care sunt nevoile lor"

Comandantul i-a dat asigurări ofiţerului că va reveni la bord, dar potrivit căpităniei şi mai multor martori, el era deja refugiat pe mal înainte de miezul nopţii, poate chiar de la 23.40 (00.40, ora României).
   
De fapt, într-un apel precedent, la 00.42 (1.42, ora României), comandantul a făcut o afirmaţie compromiţătoare:

Comandant: "Nu mai putem urca la bord deoarece nava este pe punctul de a cabra la pupa".
   
Ofiţer căpitănie: "Comandante, aţi abandonat nava?"

Comandant:
"Nu, evident cã nu!".
   
Potrivit ANSA, ancheta căpităniei Livorno, coordonatoarea intervenţiei, arată că a existat un fel de "revoltã" a echipajului, care a decis evacuarea înaintea unui ordin formal al căpitanului.

Şapte persoane au murit şi alte 28 sunt date dispărute - acesta este cel mai recent bilanţ după naufragiul de vineri seara al navei de croazieră Costa Concordia în apropiere de insula Giglio. Până în prezent, şase corpuri au fost recuperate, cele a doi turişti francezi, un italian, un spaniol, un marinar peruvian precum şi un altul neidentificat pentru moment.



×
Subiecte în articol: comandant nava Costa Concordia refuz
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close