Antena 3 CNN Externe Laundromatul pune în alertă Marea Britanie! 17 bănci din Regat, implicate în spălarea a peste 20 de miliarde de dolari

Laundromatul pune în alertă Marea Britanie! 17 bănci din Regat, implicate în spălarea a peste 20 de miliarde de dolari

Laundromatul pune în alertă Marea Britanie! 17 bănci din Regat, implicate în spălarea a peste 20 de miliarde de dolari
Sursa foto: Foto: pixabay.com
21 Mar 2017   •   10:01

Laundromatul pune în alertă și Marea Britanie. După Reuters, Novaya Gazeta, și The Guardian publică noi informații despre schema spălării a peste 20 de miliarde de dolari prin bănci comerciale din mai multe țări, bani proveniți de la zeci de companii rusești, scrie bani.md.

Laundromat este un  nume oferit de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) pentru o schemă vastă de spălare a banilor. În perioada toamna 2010-primăvara anului 2014, oficiali din Federația Rusă și oameni din interiorul sistemului au transferat miliarde de dolari în Europa, Statele unite ale Americii și alte țări. Oamenii legii din Republica Moldova și Letonia au depistat cel puțin 20 de miliarde de dolari - bani murdari. Se consideră că valoarea reală poate fi de 80 miliarde de dolari. Nu toți banii implicați în spălătoria rusească au fost identificați. 

Schema era ingenioasă, scrie The Guardian. În multe cazuri, aceasta implica companii fictive. Majoritatea dintre ele au fost înregistrate în Londra, la Casa Companiilor. De obicei, compania A „împrumuta” o sumă mare de bani companiei B. O altă afacere în Federația Rusă, reprezentantă de moldoveni, trebuiau să devină garantul acestor companii. Judecătorii moldoveni autentificau „datoria” , lăsând companiile rusești să transfere bani reali unei bănci din Republica Moldova. De aici, banii ajungeau spre o bancă din Letonia, în interiorul Uniunii Europene.

(...) Potrivit bani.md, 20 de miliarde de dolari au plecat prin sistemul financiar în 96 de țări. Lista include națiuni mari precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franța, China, dar și altele mai mici, precum Slovenia și Taiwan. Banii s-au scurs prin 21 de companii hub, numite așa ca Seabon și Valemont Properties Ltd. Majoritatea a fost înregistrată în Marea Britanie și făceau înregistrări anuale pentru perioade scurte de timp. adevărații proprietari și administratori sunt ascunși în spatele unei rețele mari de companii offshore, scrie The Guardian. 

Valoarea totală a banilor transmisă pe conturile din marea Britanie este de 738.1 de milioane de dolari. Înregistrările obținute de OCCRP arată că o parte dintre bani au fost cheltuite pe blănuri, diamante, candelabre de designer și taxe la una dintre școlile particulare, de top din Marea Britanie. (...) Toate băncile britanice majore au procesat banii deja spălați. Guvernarea britanică a depistat că Royal Bank of Scotland a procesat 113.1 milioane de dolari, iar HSBC 545.3 milioane de dolari.

Citește continuarea pe bani.md.

×
Subiecte în articol: spalare de bani
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close