Antena 3 CNN Externe Lavrov: Rusia este deschisă restabilirii relaţiilor cu UE. Mingea este în terenul partenerilor europeni

Lavrov: Rusia este deschisă restabilirii relaţiilor cu UE. Mingea este în terenul partenerilor europeni

Lavrov: Rusia este deschisă restabilirii relaţiilor cu UE. Mingea este în terenul partenerilor europeni
Sursa foto: Foto: rt.com
09 Apr 2015   •   14:34

Rusia nu a fost iniţiatorul deteriorării relaţiilor cu Uniunea Europeană (UE), însă este gata să lucreze la restabilirea lor, a declarat joi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, la finalul consultărilor avute la Moscova cu omologul său belgian Didier Reynders, informează agenţia de presă TASS, citată de Agerpres.

'Nu noi am iniţiat îngheţarea relaţiilor, vom fi deschişi reluării lor imediat ce importanța acestui lucru va fi conştientizată de partenerii noştri europeni', a spus şeful diplomaţiei ruse.

Potrivit lui Lavrov, după iniţierea sancţiunilor 'Bruxellesul a întrerupt toate contactele ce au fost structurate timp de mulţi ani, contacte care permiteau menţinerea unui dialog regulat şi bazat pe încredere, ridicarea la momentul oportun a unor probleme ce apăreau şi rezolvarea lor în timp util'.

'Bruxellesul a renunţat la desfăşurarea de summituri', a precizat Lavrov, subliniind că 'deja de mai mulţi ani, mult înainte de Ucraina, Bruxellesul nu desfășoară cu Rusia Consiliul permanent de parteneriat, care presupune o analiză a întregului complex de relaţii dintre Rusia şi UE'. 'Bruxellesul a îngheţat toate dialogurile aplicate pe domenii', a subliniat Serghei Lavrov.

În acest context, Lavrov a anunţat că, în timpul vizitei pe care a avut-o în ianuarie la Moscova, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a formulat ideea restabilirii cel puţin a dialogului energetic dintre Rusia şi UE. 'Noi ne-am exprimat acordul. Însă lucrurile nu au mers mai departe de această declaraţie. Aşteptăm paşi concreţi', a conchis șeful diplomației ruse.

×
Subiecte în articol: Serghei Lavrov UE Rusia
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close