Antena 3 CNN Externe Limba română ar putea să devină limbă regională de stat în Ucraina. Proiectul de lege a încins spiritele în Parlament

Limba română ar putea să devină limbă regională de stat în Ucraina. Proiectul de lege a încins spiritele în Parlament

Limba română ar putea să devină limbă regională de stat în Ucraina. Proiectul de lege a încins spiritele în Parlament
Sursa foto: Foto: Facebook
06 Iun 2012   •   09:58

Limbile moldovenească şi română vor deţine un statut special în Ucraina, în cazul în care proiectul de lege privind "politica limbii de stat" va fi aprobat definitiv, informează Mediafax.

Potrivit proiectului de lege, limba ucraineană este singura limbă de stat, dar pe teritoriul Ucrainei este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară.

Articolul 11 din proiectul de lege obligă autorităţile locale să publice actele în limba oficială. Pe teritoriul în care sunt utilizate limbile regionale comune însă, actele de guvernare locală sunt publicate în limba naţională sau în limba regională.

În plus, în conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate vor fi perfectate în limba oficială şi în una din limbile care au obţinut statut de limbă regională, la solicitarea persoanei.

Potrivit articolului 20 din proiectul de lege, cetăţenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educaţie în limba naţională şi în limbile regionale. Prevederea se aplică la grădiniţă, şcolile profesionale şi în instituţiile de învăţământ superior.

În momentul în care proiectul va deveni lege, minoritatea naţională din regiunea Cernăuţi va vorbi limba română, iar cea din Odesa - moldoveneasca.

234 de deputaţi ai puterii au votat marţi în favoarea acestui proiect de lege. În urma votului, au izbucnit confruntări între simpatizanţi ai opoziţiei şi forţele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene, în apropierea sediului Parlamentului.

Un deputat a ajuns la spital după ce parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei s-au luat la bătaie din cauza proiectului.

×
Subiecte în articol: limba romana Ucraina proiect de lege
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close